kanatsızlar

kanatsızlar

ç. a. hay. b. Böcekler sınıfının kanatsız olan en ilkel biçimlerini kapsayan alt sınıfı.


kanatsızlar

bk. kanatsız böcekler.


kanatsızlar İng. wingless insects

(Yun. a: sız pteryx: kanat) Eklem bacaklı hayvanlardan, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalının, böcekler (Insecta) sınıfından, hayatları boyunca kanatları olmayan, yumurtadan çıkan yavruları başkalaşım göstermeksizin erginleşen (ametabol), karada yaşayan ve bütün dünyaya yayılmış türleri olan bir alt sınıf. Gümüşçün (Lepisma saccharina), kar piresi (Entomobrya nivalis) en iyi bilinen türleridir.


kanatsızlar İng. wingless insects

(Apterygota), (Yun.-a = sız, Yun. pteryx = kanat): Eklembacaklı hayvanlardan gerçek-eklembacaklılar (Euarthropoda) alt-dalının böcekler (İnsecta) sınıfına giren bir alt-sınıf.Bütün hayatları boyunca kanatları yoktur ve yumurtadan çıkan yavrular başkalaşma göstermeksizin erginleşirler (ametabol). Karada yaşarlar. Bütün dünyaya yayılmışlardır. Gümüşçün (Lepisma saccharina), kar piresi (Entomobrya nivalis) en iyi bilinen türleridir.


kanatsızlar, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'n', 'a', 't', 's', 'ı', 'z', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
kanatsızlar kelimesinin tersten yazılışı ralzıstanak diziliminde gösterilir.