kesmek

kesmek, -er

(-i) 1. Bıçak, makas vb. bir araçla bir şeyi ikiye ayırmak, parçalamak, doğramak: İpi kesmek. 2. Dibinden ayırmak: Ağaçları kesmek. Dalları kesmek. 3. Düzgün parçalara ayırmak: Eti kesmek. Patatesi kesmek. 4. Kesici bir araçla yaralamak: “Nasıl sol elimle sağ elimi kesip biçeceğim?” -R. N. Güntekin. 5. (nsz) Ucunu almak: Saç kesmek. Tırnak kesmek. 6. (nsz) Hayvanın başını gövdesinden ayırmak, boğazlamak: Koyun kesmek. Tavuk kesmek. 7. Son vermek, gidermek: Bu ilaç baş ağrısını keser. 8. Ara vermek: “Bu üç zavallı bizden rahatsız oldular ve derslerini keserek çekildiler.” -M. Ş. Esendal. 9. Bir şeyden yoksun bırakmak, vermemek: Yardımı kestiler. Ücreti ödemeyince telefonu kestiler. 10. Akımı durdurmak: “Şimdi belediye ile anlaşamayan müteşebbis cereyanı kesmiş.” -S. F. Abasıyanık. 11. Belirtmek, kararlaştırmak: Gününü daha kesmedik. 12. (-den, nsz) Verilecek şeyin bir bölümünü alıkoyup vermemek: Ücretinden beş lira kesmişler. 13. Para basmak. 14. Azaltmak, güçleştirmek: Rüzgâr geminin yolunu kesiyor. 15. İskambil kâğıtlarında destenin üzerinden bir bölümünü kaldırıp öte yana koymak. 16. Geçişi önlemek: Yolu kesmek. 17. (nsz) Susmak: Kes artık yeter! 18. Hasta organı ameliyatla almak. 19. Bölmek, ayırmak: Bulvarı kesen küçük sokaklardan biri. 20. Yazıyı, filmi kısaltmak. 21. (nsz) argo Uydurmak, yalan söylemek. 22. Rüzgâr, soğuk vb. çok etkili olmak: Rüzgâr yüzümü kesiyor. 23. mec. Birini yermek, kötülemek: “Hiç değil beni kesmeden edemez o.” -O. Kemal. 24. mec. Karşı cinsten birisini sürekli olarak süzmek, dikkatli bir biçimde bakmak. 25. mec. Vahşice öldürmek. 26. sp. Oyuncuyu takım kadrosuna almamak.


kesmek Fr. Sectionner
kesmek

Süt, ayran bozulmak, ekşimek


kesmek

1. Birisini yermek, kötülemek. 2. Palavra atmak, abartmak.


kesmek

Bir şeyin özelliği değişmek : Buğday kesti çavdarlaştı.


kesmek

Taklit etmek, alaya almak.


kesmek

Birisinin yanağını okşamak.


kesmek

Pazarlık etmek, değer biçmek.


kesmek

Çocuğu memeden ayırmak.


kesmek

1.bk. kesilmek. 2. Yayıkta dövülen ayran yağ tutmaya başlamak : Yayık hâlâ kesmedi mi ?


kesmek

Öykünmek.


kesmek

< ET kesmek: kesmek; bir örgü işinin belli bir kısmını veya bütününü bitirmek || oturan göt hali keser bir işte sebatla çalışmayı tavsiye eden atalar sözü


kesmek

Palavra atmak


kesmek

1. Koparmak, ayırmak. 2. Kesim yapmak. 3. Keserek katletmek


kesmek İng. break
kesmek İng. cut
kesmek İng. interrupt
kesmek İng. truncate
kesmek Osm. kat'

(matematik)


kesmek

1. Katî neticeye bağlamak. 2. Bir bedel üzerinde uyuşmak. 3. Ayırmak, uzaklaştırmak, koparmak


kesmek için benzer kelimeler


kesmek, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'e', 's', 'm', 'e', 'k', şeklindedir.
kesmek kelimesinin tersten yazılışı kemsek diziliminde gösterilir.