makas
a. 1. Bir eksen çevresinde dönebilecek biçimde çapraz eklemlenmiş, birbirine bakan yüzleri keskin iki çelik lamadan oluşmuş, arasına yerleştirilen herhangi bir şeyi kesmeye yarayan araç, sındı: Her iki eliyle kullanırdı makasıyla tarağını. -N. Cumalı. 2. Birbirine komşu iki demir yolu hattını hemen bunların uzantısındaki üçüncü hatta bağlamaya yarayan alet. 3. Birbirini kesen demir yolu kavşağı. 4. Bazı araçlarda üst üste konulmuş birkaç yassı çelikten yay. 5. Çatı ve köprülerde genellikle ağaç veya çelikten yapılan, ağırlığı karşılıklı iki ayağa veya duvara aktaran çatılmış kiriş sistemi. 6. Mobilyalarda yukarıdan aşağıya doğru açılan kapakları yatay konumda tutmak amacıyla yapılmış mafsallı, kollu kapak aracı. 7. mec. Çalma, kırpma. 8. mim. Dirsek. 9. den. Üst uçları birbirine bağlı, alt uçları açık olan iki direkten kurulmuş, ağırlık kaldırma düzeni. 10. hay. b. Bazı eklem bacaklı hayvanların ön ayaklarında bulunan, savunma ve saldırmada kullanılan kıskaç. 11. sp. Su topunda iki ayağın teker teker yarım daire biçiminde çevrilmesiyle yapılan bir hareket.
makas
1. Çatılara eğik olarak konulan direk. 2. Asmaların makas biçimindeki sürgünleri.
makas
Üçgen biçimindeki tarla vb. şeyler.
makas İng. pincers, chela, claw
Eklem bacaklı hayvanlarda, birinci yürüme bacağının ucunda bulunan, savunma ve saldırmada kullanılan kıskaç biçimi bir yapı.
makas İng. scissors
Denge sanatının gösterişli bir numarası : Sanatçı at üstünde amuda kalkmış durumda giderken dengesini bozmadan büyük bir makas gibi bacaklarını açıp kapar. .
Mimarlık) Çatılarda ve köprülerde, ağırlığı alt gergiye değil, karşılıklı iki ayağa ya da duvara aktaran çatma biçimi. a. bk. altgergi, çatı makası, çatı bağlaması.I) Çatıdaki ağaçlar. (Yukarıtırtar *Yalvaç, Ağıl *Eğridir -Isparta; Gazelyapı -Kütahya; Muratdere -Bilecik)II) Ön dingili arabaya bağlayan ve sağa sola dönmesini sağlayan düzen (İlyaslı -Uşak; Yukarıkaşıkara *Yalvaç, *Senirkent -Isparta; Yenikent *Aksaray -Niğde)III) 1. At tırnağı kesilen araç. (*Senirkent -Isparta; *Güdül -Ankara) 2. Deri kesilen araç. (*Güdül -Ankara; *Aksaray -Niğde) 3. Teneke kesilen araç. (*Yalvaç -Isparta; *Aksaray -Niğde)makas İng. scisors
Eklembacaklı hayvanlarda, birinci yürüme bacağının ucunda bulunan, savunma ve saldırmada kullanılan makas biçimi bir yapı.
makas için benzer kelimeler
makas, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca,
m harfi ile başlar, s harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'm', 'a', 'k', 'a', 's', şeklindedir.
makas kelimesinin tersten yazılışı sakam diziliminde gösterilir.