mastar

mastar Ar. ma¹dar

(I) a. db. Fiilin -mak / -mek veya -ma / -me ekleri alan ve ad gibi kullanılan biçimi, eylemlik: al-mak, üşü-mek, gör-me, bul-ma vb.


mastar Ar. misµ¥r

(II) a. Sıvacı ve duvarcıların, cetvel gibi kullandıkları, uzun, ensiz ve düz tahta.


mastar

Tezgâhta, halının düz dokunmasını sağlayan araç.


mastar

Davar memesi.


mastar

Sıvacılıkta kullanılan büyük, düz, tahta cetvel.


mastar

bk. örnek


mastar Fr. infinitif

1. bk. Eylemlik. 2. Bazı dillerde mastar çatı göstermez, bazı dillerde ise zaman da gösterir. bk. Amaçlık, Betimleme, Edilgen, Etken, Geçmişlik, Geleceklik, Haykırı, Hikâyelik, Şimdikilik mastarı.

Mimarlık) Kaba sıvanın yüzeyini düzlemek ve fazlalıklarını almak için kullanılan uzun, düz tahta.


mastar İng. infinitive

Fiil kök ve gövdelerinin karşıladıkları oluş, kılış ve durumları şahıs ve zamana bağlı olmadan göstermek üzere -mAk, -mA ve -Iş / -Uş ekleri ile kurulan fiil adı: Otur-mak, incele-mek, bilme-mek, birik-me, yorul-ma, dinle-me, anlama-ma, bekle-y-iş, gid-iş, dur-uş, görme-y-iş vb. Örnekler: Ona gidip her şeyi anlatmak ve sormak: "Bu paralar benim hakkım mı, alayım mı?" demek istiyordum (P. Safa, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, s. 131). Onunla göz göze gelmek istemedi (P. Safa, göst. e., s. 80). Bülent'i asker yapmağa kalkar, sonra askerlerin şehit olduklarını hatırlayarak fikrinden cayardı (R. N. Güntekin, Kızılcık Dalları, s. 151). İkisi de, üç aydır, sevdikleri birkaç oyun vardı ki, her tekrarında kaçırmak istemezler, gündüz en önde biletlerini alarak akşam tam dokuzda yerlerine gelirlerdi (R. H. Karay, Memleket Hikâyeleri: Hakkı Sükût, s. 118). Baktım, sizin soydan gelme ve kalma günahlarınız da yok (Tarık Buğra, Gençliğim Eyvah, s. 365). Bugün, seni görmeye gelmişti. Kaçmaktan kovalamaya vakit olmadı. Onun böyle ansızın gelişine bir anlam verilemedi. Geniş dünyada, kendi hayatını yaşamak, günlerin çıkrığını kendi ruhunun ikramlarıyla çevirmek (A. H. Tanpınar, Abdullah Efendinin Rüyaları: Geçmiş Zaman Elbiseleri, s. 98) vb. Bunlardan -mA ekiyle kurulanlar hafif mastar diye adlandırılır. Buna bk.


mastar

Azerbaycan Türkçesi: mäsdär; Türkmen Türkçesi: infinitiv ~ iiş aatları; Gagauz Türkçesi: infinitiv ~ işlimsözlük forması ~ işliktän adlık; Özbek Türkçesi: masdar ~ infinitiv ~ harakat nomi; Uygur Türkçesi: härikatnam ~ isimdaş; Tatar Türkçesi: infinitiv; Başkurt Türkçesi: infinitiv; Kmk: infinitiv ~ belgisiz işlik ~ işlikni belgisiz kalibi; Krç.-Malk.: infinitiv; Nogay Türkçesi: bas glagol ~ masdar ~ infinitif; Kazak Türkçesi: tuyık etistik - kıymıl esimi; Kırgız Türkçesi: kıymıl atooç ~ infinitiv; Alt:: infinitiv ~ t'artı t'ok glagol; Hakas Türkçesi: infinitiv ~ idîg adı ~ glagolmn île nimes formazı; Tuva Türkçesi: infinitiv (-mak hevir); Şor Türkçesi: infinitiv ~ glagoldıň temi çok formazı ~ *iş adı; Rusça: infinitiv ~ imya deystviya;~

I) 1. bk. masdar 2. Marangoz cedveli. (Nefsiköseli *Eynesil -Giresun)

II) Halı tezgahında ileri-geri oynatılan kısım. (*Bünyan -Kayseri)


mastar için benzer kelimeler


mastar, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 's', 't', 'a', 'r', şeklindedir.
mastar kelimesinin tersten yazılışı ratsam diziliminde gösterilir.