maya

maya Far. m¥ye

(I) a. 1. kim. Bazı besinlerin yapımında mayalanmayı sağlamak için kullanılan madde, ferment: Ekmek mayası. Yoğurt mayası. Kımız mayası. 2. kim. İçerdikleri enzimlerin katalizör niteliği etkisiyle şekerleri karbondioksit ve alkole dönüştüren bir hücreli bitki organizmaları. 3. mec. Yaradılış, öz nitelik: “Belki biri soyutlanmaya daha az yatkın, öteki daha fazla tetikti ama mayaları galiba birdi.” -A. İlhan. 4. argo Arsız, utanmaz kimse.

II) a. hay. b. hlk. 1. Damızlık dişi hayvan. 2. Dişi deve.

III) a. Uzun havalardan bir tür halk türküsü.


maya Fr. Ferment
maya

1. Dişi. 2. Genel olarak damızlık dişi hayvan. 3. Dişi katır. 4. Dişi at. 5. Dişi eşek. 6. Buhur deveyle adi devenin birleşmesinden doğan uzun tüylü dişi deve. 7. 4-5 yaşındaki deve. 8. Yük devesi.


maya

İncir.


maya

Manda derilerinin kıllarını düşürmek için kepek ve çavdar unundan yapılan ilâç.


maya

1. Başparmağın altındaki etli kısım. 2. Tek tırnaklı hayvanların ayaklarının altında, nalın ortasında kalan yumuşak kısım.


maya

İri yapılı.


maya

Çocuk oyunlarında ebe olan çocuğun birini tutunca “sobeledim” anlamında kullandığı sözcük.


maya

1. Bir çeşit ezgi. 2. Gazel, uzun hava. 3. Mani. 4. Türkü.


maya

Çekicin alt yanı.


maya

1. Bir çeşit türkü. 2. Ağıt.


maya

1. İyi cins, dişi deve. 2. Yük taşıma durumuna gelmiş deve. 3. Dişi eşek. 4. Davarların erkeklik organı.


maya

Maya, uzun hava


maya

< Far. mâye: maya, öz, asıl


maya

Bir türkü makamı


maya

Yoğurt


maya

Dişi deve


maya İng. yeast

1. Bira ve şarap mayalanmasında kullanılan canlı ya da ölü, bir hücreli mantar ve bakteriler. 2. Hamur mayası. 3. Canlı hâlde sahip oldukları özellikleri kurutulmuş olarak da muhafaza edildiği için kuru hâlde de kullanılan, hem insanlar tarafından kullanılan, hem de hayvanlara yem olarak verilen protein ve B vitamininden zengin bira mayası.


maya İng. yeast

İçerdikleri enzimlerin tezgensel etkisiyle şekerleri karbondioksit ve alkole dönüştüren tek gözeli bitki organizmaları.


maya İng. yeast

Saccharomyces cerevisiae'nin hücre ve sporlarından oluşan, alkol üretiminde şekerin, melasın ve hububatın mayalanması, bira yapımı, fırında pişirme, gıda yardımcı maddesi, karbonlu ve azotlu maddelerden protein biyosentezi, vitamin, enzim, nükleik asit, vb.'nin kaynağı olarak kullanılan, sarımsı beyaz yapışkan sıvı veya yumuşak kütle, pul veya tanecikler halinde olan tek hücreli organizmalar.


maya Osm. hamîre

(botanik, kimya, tarım)


maya İng. ferment, yeast

1. Kendisi değişim göstermeksizin diğer bir maddede kimyasal değişikliğe neden olan madde, fermantasyon yapıcı madde, ferment. 2. Tek hücreli, tomurcuklanmayla çoğalan mantarlar.


maya İng. yeast

Bakterilerden daha büyük, elipsoit, küre veya silindir biçiminde olan, mikrobiyal aktiviteyi uyararak veya sindirim kanalı pH’sını dengeleyerek sindirimi artıran tek hücreli canlılar. Ekmek, bira vb. bazı gıdaların üretiminde kullanılan, tomurcuklanmayla çoğalan tek hücreli mantar.


maya

Halk yazınında, özel bir ezgi ile söylenen bir tür koşuk.


maya İng. yeast

1. Bira ve şarap mayalanmasından sonra yüzeyde kalan ya da dibe çöken maddeler. Bu çöküntüler canlı ya da ölü birgözeli mantarlar ile bakterilerden ibarettir. 2. Saccharomycetacae familyasına ait bir gözeli mikroskobik mantarlar. Bunların içinde en önemlisi bira mayasıdır (Saccharomyces cerevisiae). Kapsadığı zengin proteinler ve B vitaminlerinden dolayı hem insanlar tarafından yenir, hem de hayvanlara yem olur. Canlı halde sahip oldukları enzimleri kurtulmuş iken de kapsadıklarından kurutulmuş bira mayası da mayalanma yapabileceği gibi besin maddesi olarak da kullanılır. 3. Hamur mayası.


maya

Dişi deve


Maya Köken: Far.

Cinsiyet: Kız 1. Asıl, öz, kendi, yaradılış. 2. İktidar, güç. 3. Bilgi. 4. Para, mal. 5. Dişi deve. 6. Uzun hava, türkü.


maya için benzer kelimeler


maya, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'y', 'a', şeklindedir.
maya kelimesinin tersten yazılışı ayam diziliminde gösterilir.