mercan

mercan Ar. merc¥n

a. 1. hay. b. Tropik ve ılık denizlerde yaşayan, geniş resifler oluşturan, mercanlar sınıfının örneği olan, kırmızı kalker iskeletli hayvan, mercan balığı (Corallium rubrum). 2. Bu hayvanın iskeletinden elde edilen ve süs eşyaları yapımında kullanılan madde: “Alafrangalık, parmaklarımızı narin bir mercan gibi ortaya çıkaran kınalarımızı bile ortadan kaldırmıştı.” -Ö. Seyfettin. 3. sf. Bu maddeden yapılmış: “Mercandan bir kolye ile mercan küpeler takmıştı.” -N. Cumalı. 4. hay. b. İzmaritgillerden, Atlantik Okyanusu, Akdeniz ve Karadeniz'de bulunan, açık kırmızı renkte, eti beğenilen bir balık, mercan balığı (Pagrus pagrus).


mercan

1. Tavşan yavrusu. 2. Başı ve ayakları kırmızı yabanördeği.


mercan

Bir çeşit fasulye.


mercan İng. precious coral

Çok hücrelilerden (Metazoa), sölenterler (Coelenterata) alt bölümünün, knidliler (Cnidaria) fîlumunun, mercanlar (Anthozoa) sınıfından, ağaç biçiminde, rengi kırmızı, 200 m kadar derin kayalar üzerinde görülen, tropik ve ılık denizlerde yaşayan, Akdeniz'de de bulunan bir tür. Kırmızı mercan.


mercan Fr. corail

(jeoloji, zooloji)


mercan Lat. Corallium rubrum

Sölenterler (Coelenterata) alt bölümünün, knidliler (Cnidaria) filumunun, mercanlar (Anthozoa) sınıfından, ağaç biçiminde, rengi kırmızı, 200 m kadar derinlikteki kayalar üzerinde görülen, tropik ve ılık denizlerde yaşayan, Akdeniz’de de bulunan bir tür, kırmızı mercan.


mercan İng. precious coral

(anlamdaş. kırmızı mercan, Corallium rubrum), Çok gözeli hayvanlardan sölentereler (Coelenterata) alt-bölümünün knidliler (Cnidaria) filumunun mercanlar (Anthozoa) sınıfından bir tür. Ağaç biçimindedir. Rengi kırmızıdır. 200 m derin kayalar üzerinde görülür. Tropik ve ılık denizlerde yaşar. Akdenizde vardır.


Mercan Köken: Ar.

Cinsiyet: Kız 1. Tropik ve ılık denizlerde yaşayan, geniş resifler oluşturan, mercanlar sınıfının örneği olan, kırmızı kalker iskeletli hayvan.2. Bu hayvanın iskeletinden elde edilen ve süs eşyaları yapımında kullanılan madde.3. Açık kırmızı renkte bir balık türü.


Mercan

Bingöl ili, Adaklı ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Mercan

Edirne ili, Yerlisu bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Mercan

Erzincan ili, Tercan ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Mercan

Eskişehir ili, Günyüzü ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


mercan için benzer kelimeler


mercan, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'e', 'r', 'c', 'a', 'n', şeklindedir.
mercan kelimesinin tersten yazılışı nacrem diziliminde gösterilir.