perlit

perlit Fr. perlite

a. 1. kim. Erimiş sodyum, potasyum, alüminyum silikattan ibaret olan cam gibi bir volkanik kayadan patlatılarak pudra hâline getirilmiş bulunan, hazır sıva, hafif levha yapımında, izolasyon işinde, yem maddelerinin preslenmesinde kullanılan yardımcı bir madde. 2. Feldspat cinsinden suyu az ve eridiği zaman inciye benzeyen taneleri olan yanardağ kaynaklı cam, inci taşı.


perlit İng. perlite

900 °C’de yumuşar ve kendi buharı ile ilk hacminin 20 katı kadar köpük oluşturarak genleşen yangın söndürücü ve yalıtım amacıyla kullanılan alüminyumun kompleks yapıda volkanik bir silikatı.


perlit İng. pearlite

Ötektoid bileşimli ostenitin dönüşümü sonucu, ferrit ve sementinin, 7/1 oranında katmanlı bir biçimde oluştuğu faz karışımı.


perlit

bk. inci taşı.


perlit İng. perlite

Esas olarak erimiş sodyum potasyum alüminyum silikattan oluşan, cam gibi bir volkanik kayadan kabartılarak pudra durumuna getirilmiş bulunan, yem maddelerinin preslenmesinde yardımcı madde veya kekleşmeyi önleyici olarak en çok % 4 (ağırlıkça) kullanılan bir madde.


perlit

bk. doğal cam.


perlit için benzer kelimeler


perlit, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'p', 'e', 'r', 'l', 'i', 't', şeklindedir.
perlit kelimesinin tersten yazılışı tilrep diziliminde gösterilir.