sıkıştırma

sıkıştırma

a. Sıkıştırmak işi.


sıkıştırma İng. compaction
sıkıştırma İng. compression
sıkıştırma İng. zip
sıkıştırma İng. squeeze

1. Merkez bankasının paranın değerini artırmak amacıyla para sunumunu daraltması. 2. Piyasalarda sunumun yeterli olmadığı durumda istem fazlasının yüksek fiyatlarla dengelendiği durum. 3. Maliyetlerdeki artışların tüketiciye yansıtılamadığı ve dolayısıyla kârların azaldığı durum.


sıkıştırma İng. 1. anamorphosis, anamorphic process, 2. squeeze, compression, image compression, ana-morphic compression, horizontal compression

Sinema 1. Bir merceğin kapsadığı alanın, film boyu değişmediği halde artırılmasını sağlayan optik işlem. 2. Sıkıştırmaca dayanan geniş görüntülük işlemlerinde, konunun iki yandan basıklaştırılmış olarak filme görüntü vermesi.


sıkıştırma Fr. tassage

Bir yarışçıyı, türlü biçimde sıkıştırarak yarışlık kıyısına atma (yasak davranışlardandır).


sıkıştırma İng. compression

1. mekanik: Yapısındaki tanecikleri sıkılaştırarak bir özdeği daha küçük oyluma dönüştüren etki. 2. metalbilim: Katılaşma sırasında, gaz kabarcıklarının çıkmasını (köpürme) önleyerek yürütülen çelik külçeler elde etme yöntemi. 3. otomobil: İki zamanlı motorlarda çevrimin birinci, dört zamanlılarda ise ikinci evresi.


sıkıştırma

bk. sıkı


Sıkıştırma Osm. İnziyak

sıkıştırma için benzer kelimeler


sıkıştırma, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'ı', 'k', 'ı', 'ş', 't', 'ı', 'r', 'm', 'a', şeklindedir.
sıkıştırma kelimesinin tersten yazılışı amrıtşıkıs diziliminde gösterilir.