teknik

teknik, -ği Fr. technique

a. 1. Bir sanat, bir bilim, bir meslek dalında kullanılan yöntemlerin hepsi: “Eserin tekniği, sanatını hakkıyla bilen bir şair tarafından yazıldığını belirtmektedir.” -A. H. Çelebi. 2. Fizik, kimya, matematik vb. bilimlerden elde edilen verileri iş ve yapım alanında uygulama: “Bu yazılarda Türkiye'nin kalkınması için ilim ve tekniğin lüzumuna sık sık işaret edilmiştir.” -M. Kaplan. 3. sf. Bu uygulamaya dayanan, bu uygulamaya ilişkin: “Bürokratlaşma bir baskı olayından çok teknik bir olaydır onlara göre.” -C. Meriç. 4. Yol, beceri, yöntem: “Bu kızın sanatını hiç olmazsa teknik tarafından bildiğine hükmediyorum.” -H. E. Adıvar.


teknik İng. technical
teknik İng. technique, technical

1. Herhangi bir sanat, üretim ve öğretim etkinliği için baş vurulması gereken beceri, işlem ya da yol. 2. Mekanik uğraşılara, sanayi ile ilgili işlere ya da uygulamalı bilimlere ilişkin.


teknik İng. technics

(Yun. tekhne - kılgısal yapabilme gücü) 1. İnsanın, doğal güç ve gereçleri kendisi için yararlı kılma sanatı. 2. Kuramsal bilginin karşısında bilimin uygulamaları, bilimsel bilgiye dayalı uygulamalar. (Günümüzdeki anlamı budur.) Bilimin amacının bilgi olmasına karşılık, tekniğin amacı ortaya bir şey koymadır, üretimdir. 3. Bir yapıt ortaya koyma, bir işi başarmada kullanılan yöntem, yol; yaratma biçimi (düşünme tekniği, çalışma tekniği vb.).


teknik için benzer kelimeler


teknik, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'e', 'k', 'n', 'i', 'k', şeklindedir.
teknik kelimesinin tersten yazılışı kinket diziliminde gösterilir.