tiyatro

tiyatro İt. teatro

a. (tiya'tro) 1. Dram, komedi, vodvil vb. edebiyat türlerinin oynandığı yer: “Her tiyatronun holünde ille smokinli bir müdüre rastlayacaksınız.” -H. Taner. 2. Bu türleri, izleyiciler önünde sahnede oynayan grup: “O zaman tiyatronun bütün oyuncuları beni lanetleyecekler.” -A. Ağaoğlu. 3. Sahnelenmek için yazılmış oyunların tümü: “Bütün bu vasıflarıyla tiyatroyu çocuk oyunlarına kıyas etmek çocukça bir şey görünür.” -A. K. Tecer.

< İt. teatro) tiyatro


tiyatro İng. theatre

1. Geniş anlamı içinde, dram sanatının yönetmen, oyuncu, tasarım sanatçıları, uygulayımcılar, uzmanlar ve seyircinin etkileşimi ile ortaklaşa üretilmesi. 2. Dramatik gösterilen tümü. 3. Betik dışında kalan tiyatroluk öğelerin tümü. 4 - Oyun oynama eylemi. 5 - Oyunların oynandığı yapı, alan ya da yer. 6 - Etkinliğine ilişkin olarak tiyatral gereçler ya da yöntemler.


tiyatro Fr. Théâtre

Sahne eseri, bu gibi eserlerin oynanma sanatı ve bunların oynandığı yer.


tiyatro İng. theater

(Yun. Theastai - görmekten "theatron" - genel görüş) Antik Yunan tiyatro birimi [1249 - 1265] tiyatrosunda yalnızca seyircilerin "oturdukları yer" anlamına gelirken bugün genel olarak bütün dramatik gösterilerle ilintili çalışma alanını kapsar; tiyatro yapısını, eylemini ve kavramını karşılar. Tiyatro, kimi kez, "drama" kavramına karşıt olarak bir temsilin metin dışında kalan bütün yönlerini belirtir. Ancak "drama" yalnızca söz değildir, bunun yanı sıra oynayış anlamını da getirir; bunların ikisi birbirinden ayrılmaz. Öteki öğeler dekor, giysi, müzik ve danstır. Ayrıca, "Fransız tiyatrosu", "İtalyan tiyatrosu" dendiği zaman bu ulusların tiyatro yaşantılarının bütün yönleri; Corneille'in tiyatrosu, Shakespeare'in tiyatrosu denildiği zaman bu yazarların oyunları anlaşılacaktır. Türkçeye "tiyatro" terimi İtalyanca "teatro" sözcüğü ile girmiştir.


tiyatro için benzer kelimeler


tiyatro, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, o harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'i', 'y', 'a', 't', 'r', 'o', şeklindedir.
tiyatro kelimesinin tersten yazılışı ortayit diziliminde gösterilir.