yazı dili

yazı dili

a. dil b. Dilin yazıda kullanılan biçimi.


yazı dili İng. written language

Bir ülkede, konuşulan ağızlardan birinin yazışmalarda esas olarak kabul edilmiş şekli: Türk yazı dili, Fransız yazı dili, İngiliz yazı dili vb.


yazı dili İng. written language

Bir dilin lehçe veya ağızlarından biri üzerine kurulan ortak dilin yazıda kullanılması sonucunda ortaya çıkan yazılı dil. Karahanlı yazı dili, Çağatay yazı dili, Türkiye Türkçesi yazı dili, Özbek yazı dili, Türkmen yazı dili gibi VII. yüzyıldan bugüne gelinceye kadar kurulmuş olan çeşitli yazı dilleri, İngiliz yazı dili, Rus yazı dili vb. Karşıtı konuşma dili’dir.


yazı dili

Azerbaycan Türkçesi: adabi dil; Türkmen Türkçesi: edebi dil; Gagauz Türkçesi: yazı dili ~ literatura dili;Özbek Türkçesi: adabiy til; Uygur Türkçesi: yeziq tili; Tatar Türkçesi: ädäbi tel ~ yazma tel; Başkurt Türkçesi: äzäbi tel;Kmk: adabiyat til ~ yazıw til; Krç.-Malk.: cazıw til ~ literatura til; Nogay Türkçesi: adabiyat tîl; Kazak Türkçesi: ädebi til; Kırgız Türkçesi: adabiy til; Alt:: literaturnıy til; Hakas Türkçesi: literatura tîlî; Tuva Türkçesi: pi'jimel tıl ~ literaturlug tıl; Rusça: literaturniy yazık


yazı dili için benzer kelimeler


yazı dili, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'a', 'z', 'ı', ' ', 'd', 'i', 'l', 'i', şeklindedir.
yazı dili kelimesinin tersten yazılışı ilid ızay diziliminde gösterilir.