aktarma
a. 1. Aktarmak işi. 2. Bir taşıttan başka bir taşıta geçme. 3. Bir yolcunun gideceği yere birkaç araç değiştirerek ulaşması. 4. Sürülmemiş tarlayı ilk veya ikinci kez sürme. 5. Arıları bir kovandan ötekine geçirme. 6. ed. Alıntı. 7. sp. Bir oyuncunun topu kendi takımından bir başka oyuncuya göndermesi. 8. ekon. Bir kimsenin herhangi bir hakkını bir başkasına geçirmesini sağlayan iş, transfer. 9. tic. Para aktarımı.
aktarma
1. Havale etme, baştan savma. 2. Çalma. 3. Ganimet.
aktarma
Tavla ve domino gibi oyunlarda kullanılan bir söz: Oyun iki parti, birde aktarma olur.
aktarma
Kepenek: Dükkânın aktarmasını indir.
aktarma
Ekin kaldırılan tarlayı ilkbaharda sürme zamanı: Aktarmada bir öküz daha alacağız.
aktarma İng. pass
Bir oyuncunun, ayakla ya da başla topu kendi takım arkadaşlarından birine göndermesi.
aktarma İng. copy
Kaynak verilerde hiçbir değişiklik yapmadan, verileri bir veri ortamından okuyup, değişik de olabilen bir fiziksel biçimde, başka bir ortama yazma. örn. bir deste delikli kartı mıknatıslı kuşağa aktarma. Sonuç, aktarmanın yapıldığı koşullara bağlı olarak, özgün kaynaktan belli ölçülerde değişik görünümlere de dönüştürülebilir. Veri kaynağına ve sonucun amacına göre türlü bağlamlarda "aktarma" sözcüğünün çizelgede gösterilen eşanlamlıları kullanılır: aktarma türleri: ..tablo..
aktarma İng. Transhipment
Gümrüğün deneti altında, yabancı bir ülkeden getirilen malları, getiren taşıttan bir deniz taşıtına koyarak yabancı ya da ulusal limana gönderme.
aktarma İng. trans-shipment
Giriş vergileri ödenmeksizin veya bağışık tutulma işlemi yapılmaksızın limana çıkarılan bir eşyanın başka bir limana gönderilmesi.
aktarma İng. assignment
Bir bulguyu ya da markayı karşılıkla ya da karşılıksız olarak başkasına verme.
aktarma İng. excerpt
Bir yapıtın bir bölümünü ya da tümünü bir başka yapıta değiştirmeden alma.
aktarma İng. transfer
aktarma İng. clearing
1. Ödenekliklerde, kimi bölümlerde yeterli olmayan ödeneklere durumu yeterlinin üstünde bulunan öbür bölümlerden ekleme ya da düşülme yapılmak yoluyla gerçekleştirilen ödenek aktarması. 2. Bir paranın bulunduğu sayışımdan bir başkasına geçirilmesi için yapılan işlem.
aktarma İng. transference
1. (Ruhsal çözümleme) Bir varlığa karşı olan duyguları başka bir varlığa yöneltme. 2. Hastanın, ana babası, karısı ya da kocası gibi yakınlık duyduğu kişilere ilişkin duygularını sağaltımcıya yöneltmesi.
aktarma İng. transfer, sound transfer, re-recording
Sinema/TV. 1. Bir ses kuşağının basım yoluyla başka bir kuşağa geçirilmesi. 2. Mıknatıslı sesi optik sese çevirme. 3. Bir sesi, üzerinde saptandığı araçtan başka bir araca (plaktan kuşağa, kuşaktan plağa...) geçirme.
aktarma
Düşmandan alınıp yedekte getirilen gemi.
aktarma İng. pass
Bir oyuncunun topu kendi takımından bir başka oyuncuya göndermesi.
aktarma
1. Düvenle sürülen sapın altını üstüne çevirme. (Taşpınar, Apsarı *Aksaray; Beyağıl *Ulukışla -Niğde) 2. Ekin biçildikten sonra tarlanın pullukla sürülmesi. (Yenikent *Aksaray -Niğde)
Aktarma
Balıkesir ili, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
aktarma için benzer kelimeler
aktarma, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca,
a harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'a', 'k', 't', 'a', 'r', 'm', 'a', şeklindedir.
aktarma kelimesinin tersten yazılışı amratka diziliminde gösterilir.