aktarmak

aktarmak

(-i, -e) 1. Bir şeyi bir yerden, bir kaptan başka bir yere veya kaba geçirmek. 2. (-i) Bir şeyin yolunu, yönünü değiştirmek. 3. Bir lehçeyi başka bir lehçeye uyarlamak. 4. Toprağı altı üstüne gelecek bir biçimde iyice bellemek. 5. İletmek, bildirmek: “Derdini size aktarıp arınmış, sizi zehirleyip bırakmıştır.” -H. Taner. 6. Bir kitabı başından sonuna kadar okumak. 7. Birinin başka biriyle telefonla konuşmasını sağlamak. 8. (-i) Çatı kiremitlerinin kırık ve bozuk olanlarının yerlerine sağlamlarını koymak. 9. (-i) ed. Alıntılamak: “Onun yerine Salâh Birsel'in bir şiirini aktaracağız.” -S. Birsel. 10. ed. Kaynak kişiden derlenen herhangi bir parçayı kitlelere duyurmak ve yaymak. 11. ed. Tür değişikliği yapmak: Romanı dizi filme aktarmak. 12. bl. Bir tekniğe göre biçimlendirmek, uyarlamak. 13. tek. Üretilmiş olan bir enerjiyi, başka organlara iletmek.


aktarmak

1. Tarlayı ikinci kez sürmek. 2. Harmanda dövülen arpa ve buğday saplarını alt üst etmek.


aktarmak İng. transfer
aktarmak İng. endorse

Tecimsel belgitlerden doğacak hakları bir başkasına geçirmek.


aktarmak Fr. Citer

Tanık diye göstermek üzere veya başka her hangi bir maksatla bir metinden, kendi yazısına parça almak (AKTARIŞ, Citation).


aktarmak

Halıyı düzenlemek. (Karakabaca *Uluborlu -Isparta)


aktarmak, (akdarmak, ahtarmak, ağdarmak)

1. Yere sermek, devirmek, altetmek, yenmek. 2. Altım üstüne getirmek.


aktarmak için benzer kelimeler


aktarmak, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'k', 't', 'a', 'r', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
aktarmak kelimesinin tersten yazılışı kamratka diziliminde gösterilir.