anlam bilimi

anlam bilimi

a. Dili anlam açısından inceleyen bilim dalı, semantik.


anlam bilimi İng. semantics

Dildeki birimleri anlam bakımından ele alıp inceleyen dil bilimi dalı. Anlam bilimi kendi içinde de 1. durgun veya eş zamanlı anlam bilimi, 2. gelişmeli veya alt zamanlı anlam bilimi olarak iki alt dala ayrılmaktadır. Dilin belirli bir zaman kesitindeki durumunu tarihî değişme ve gelişmelere girmeden inceleyen anlam bilimi dalı eş zamanlı anlam bilimi (synchronische Semantik) adını alır. Bu dalda, dilin kelimeleri; anlamları, kavram alanları ve kapsamları ile eş anlamlılık, çok anlamlılık, eş seslilik vb. açılardan ele alınmaktadır. || Art zamanlı (diachronische Semantik) anlam bilimi ise, dilin anlamla ilgili olaylarını tarihî değişme ve gelişme süreci içinde ele almaktadır. bk. eş zamanlı anlam bilimi ve art zamanlı anlam bilimi.


anlam bilimi

Azerbaycan Türkçesi: semantika; Türkmen Türkçesi: semantika; Gagauz Türkçesi: semantika ~semasiologiya ~ söz maanası bilimi; Özbek Türkçesi: semantika ~ mazmuniyet; Uygur Türkçesi: söz mânisi häqqidä ilim ~ semantika; Tatar Türkçesi: semantika; Başkurt Türkçesi: semantika; Kmk:semantika; Krç.-Malk.: semantika; Nogay Türkçesi: semantika; Kazak Türkçesi: semantika ~semasiologiya; Kırgız Türkçesi: semantika ~ semasiologiya; Alt:: semantika ~ uçun;Hakas Türkçesi: semantika ~ pîldîrîg; Tuva Türkçesi: semantika ~ u'tka tu'gayında pilig ~ ertem;Şor Türkçesi: semantika; Rusça: semantika, semasiologiya


anlam bilimi için benzer kelimeler


anlam bilimi, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'n', 'l', 'a', 'm', ' ', 'b', 'i', 'l', 'i', 'm', 'i', şeklindedir.
anlam bilimi kelimesinin tersten yazılışı imilib malna diziliminde gösterilir.