ayrıklık

ayrıklık, -ğı

a. 1. Ayrıklı olma durumu, ayrı tutma, ayrı tutulma, istisna. 2. gök b. Elips, daire, parabol, hiperbol vb. bir konik üzerinde hareket eden cismi, odağa veya merkeze birleştiren doğrunun büyük eksen ile yaptığı açı. 3. fel. Kaplamları birbirinden ayrı olmakla birlikte aynı yakın cinsin kaplamına giren kavramlar arasındaki bağlantı: Kedi, köpek: Memeliler. 4. huk. Genel kuraldan ayrılma, derogasyon. 5. man. Önermelerin birbirine bağlanması işleminde ya ... ya ... ve ya da ile gösterilen ilişki: Şimdi ya gündüzdür ya gece.


ayrıklık Fr. Rupture
ayrıklık İng. derogation Fr. dérogation
ayrıklık İng. disjunction

1. Kaplamları birbirinden ayrı olmakla birlikte aynı yakın cinsin kaplamına giren kavramlar arasındaki bağlantı. (Ör. Kedi-köpek: memeliler; dik açılı üçgen-eşkenar üçgen: üçgen.) 2. Önermelerin birbirine bağlanması işleminde "veya", "ya.. .ya" ile gösterilen ilişki. // Modern mantıkta yalnızca "veya" kullanılır, simgesi "v"dir. bk. ayrık yargı, ayrık çıkarım


ayrıklık İng. anomaly

Bir konik (elips, daire, parabol, hiperbol) üzerinde devinen bir cismi odağa ya da merkeze birleştiren doğrunun büyük eksen ile yaptığı açı. (bk. şekil D. 40)


ayrıklık İng. discreteness

Süreksizlik. Yığılma noktaları olmayan bir noktalar kümesi ayrıklık özeliğine sahiptir.


ayrıklık

bk. tikel-evetleme.


ayrıklık için benzer kelimeler


ayrıklık, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'y', 'r', 'ı', 'k', 'l', 'ı', 'k', şeklindedir.
ayrıklık kelimesinin tersten yazılışı kılkırya diziliminde gösterilir.