birleşik cümle

birleşik cümle

a. db. Bir veya birkaç yan cümle veya ara cümle ile bir temel cümleden kurulan cümle, birleşik tümce.


birleşik cümle İng. com- pound sentence

İçinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile, temel cümleyi anlam ve görev bakımından tamamlayan, yüklemi çekimli olan ve değişik yapı özelliklerine sahip bulunan bir veya daha fazla yardımcı cümleden oluşmuş cümle türü: Kendileri için değil, kendi hayatında ve kendin için seviyordun. Eğer seçtiğin devri meselelerinde arasaydın, o zaman her şey değiştirdi (A. H. Tanpınar, Huzur, s. 302). Arasıra, âhiretten haber gelseydi, ölüm bu kadar müthiş olmayacaktı (Y. K. Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s. 46). Dünyanın başka yerlerinde öyle memleketler vardır ki, düzenini periler kurdu zannedersiniz (Y. K. Karaosmanoğlu, göst. e. s. 112). Fakat bir yaştan sonra babalar sustu mu, oğullar onlara cevap vermek ihtiyacını duyarlar (A. Ş. Hisar, Fahim Bey ve Biz, s. 86). Bu hususta gûya birçok tecrübeleri varmış gibi, beceriklidirler (A. Ş. Hisar, Geçmiş Zaman Fıkraları, s. 247). Felâketim şu ki, ben zaman zaman kendimi bulan adamım. (A. H. Tanpınar, Abdullah Efendiin Rüyaları, s. 117). Gül gibi gelinimi görmez de, ağacın doruğunu görür. (Y. Kemal, Ortadirek, s. 128). Görünüşte dal, meyvenin aslıdır, fakat hakikatta dal, meyve için var olmuştur (Mevlânâ, Mesnevi IV, s. 43) vb. || Birleşik cümlenin ki’li birleşik cümle, iç içe birleşik cümle ve şartlı birleşik cümle gibi türleri vardır. Bunlara bk.


birleşik cümle

Azerbaycan Türkçesi: müräkkäb cümlä; Türkmen Türkçesi: goşma sözlem; Gagauz Türkçesi: katlıcümlä; Özbek Türkçesi: qoşma gap; Uygur Türkçesi: qoşma cümlä; Tatar Türkçesi: quşma cömlä; Başkurt Türkçesi: quşma höyläm; Kmk: koşma cumla; Krç.-Malk.: koş aytım; Nogay Türkçesi: kabatlıyıyma; Kazak Türkçesi: kurmalas söylem; Kırgız Türkçesi: tataal süylöm; Alt:: kolbolu ermek;Hakas Türkçesi: hadıl predlojeniye; Tuva Türkçesi: narın tomak; Şor Türkçesi: *kadıl erbek; Rusça: slojnoye predlojeniye


birleşik cümle için benzer kelimeler


birleşik cümle, 14 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'i', 'r', 'l', 'e', 'ş', 'i', 'k', ' ', 'c', 'ü', 'm', 'l', 'e', şeklindedir.
birleşik cümle kelimesinin tersten yazılışı elmüc kişelrib diziliminde gösterilir.