boyut

boyut

a. 1. Bir cismin herhangi bir yöndeki uzantısı. 2. mec. Genişlik, kapsam: “Belki öteden beri böyleydi ama son üç senedir radikalliği etrafındakilere kaygı verecek boyutlara ulaşmıştı.” -E. Şafak. 3. mec. Durum, nitelik: “Yeni boyutlar, düşünme olanakları kazandığımı sanarak ayrıldım tiyatrodan.” -N. Cumalı. 4. mat. Doğruların, yüzeylerin veya cisimlerin ölçülmesinde ele alınan üç doğrultudan uzunluk, genişlik ve derinlikten her biri, buut: “Boyutları da çok farklı, ince uzun bir dergi.” -A. Ümit. 5. sin. ve TV Film veya fotoğrafta boyut, format.


boyut İng. dimension

Bir dizgiyi oluşturan öğe sayısı.


boyut İng. dimension
boyut İng. dimension

Bir yöndeki büyüklük.


boyut İng. dimension

doğrusal uzayının bir tabanının sayal sayısı. Simgesi boy (E)


boyut Osm. buud

(matematik)


boyut Alm. Dimention, Ausdehnung

Yayılma: Tiyatroda üç boyut kullanılır: 1. Genişlik; 2. Derinlik; 3. Yükseklik. Bu üç boyut oyuncu ve seyirci yerleri için de söz konusudur.


boyut İng. dimension

Birbiriyle açık ya da örtük ilişkisi olan çeşitli tutum ve davranış görünüşlerine bir içbütünlük kazandıran temel öğe ya da bir ölçme aracının ölçtüğü konu.


Boyut

2. Cisimde üç “Boyut” yahut “Direget” vardır :Uzunluk, genişlik ve yükseklik. Cisimlerde yükseklik olduğu gibi derinlik te vardır. Misal : Minarede yükseklik vardır. Kuyuda derinlik vardır. Cisimlerde bazen genişliğe, kalınlık ta derler : Duvarın genişliği dendiği gibi duvarın kalınlığı da denir.


boyut için benzer kelimeler


boyut, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'o', 'y', 'u', 't', şeklindedir.
boyut kelimesinin tersten yazılışı tuyob diziliminde gösterilir.