dalak

dalak, -ğı

a. 1. anat. Midenin arkasında, diyaframın altında, sol böbreğin üstünde, yassı, uzunca, akyuvar üreten ve yıpranmış alyuvarları toplayan, damarlı, gevşek bir dokudan oluşmuş organ. 2. hay. b. Omurgalı hayvanlarda lenf bezine benzeyen ve kan damarları çok olan bir organ. 3. Tekerlek biçimindeki kaşar peyniri. 4. hlk. Bal peteği.


dalak Fr. Rate
dalak Fr. Spleen
dalak

1. Bozulmamış bal peteği, kovanın yanlarındaki küçük beyaz bal peteği. 2. Doğranmamış peynir parçası, tekerlek biçimindeki kaşar peyniri.


dalak

Aşığın çukur olmayan tarafı.


dalak

1. Göğüs. 2. Göbek.


dalak

1. Fazla su içmekten ileri gelen bir hastalık, karın şişliği. 2. Difteri hastalığı. 3. Pıhtılaşmış olan: Kan dalak dalak olmuş. 4. Şarbon hastalığı.


dalak

Kese kâğıdı.


dalak

1. Boyun atkısı. 2. Çobanların ve avcıların kışın üşümemek için, ayaklarına sardıkları deri.


dalak İng. spleen

Omurgalı hayvanlarda, lenfositlerin farklılaştığı ve alyuvarların parçalandığı, kan damarlarının bol olduğu lenfoid organlardan biri.


dalak Osm. tahal

(biyoloji, zooloji)


dalak İng. spleen

Omurgalı hayvanlarda lenfositlerin farklılaştığı ve alyuvarların parçalandığı, kan damarlarının bol olduğu lenfoid organlardan biri.


dalak Dgr. anat. lien

anat. 1. Karın boşluğunun sol tarafında yer alan, kan depolayan, gerektiğinde depoladığı kanı dolaşıma veren, hayvan türlerine göre farklı biçimlerde olan organ, lien. 2. hlk. şarbon.


dalak

Halı kenarlarındaki motifler. (Yeşilova *Aksaray -Niğde)


dalak İng. spleen

Omurgalı hayvanlarda lenf bezine benzeyen ve kan damarları bol olan bir organ; burada lenfositler meydana gelir, alyuvarlar parçalanır.


dalak, (talak)

Petek


dalak için benzer kelimeler


dalak, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'a', 'l', 'a', 'k', şeklindedir.
dalak kelimesinin tersten yazılışı kalad diziliminde gösterilir.