delme

delme

a. 1. Delmek işi. 2. sf. Delinerek yapılmış. 3. hlk. Yelek.


delme Fr. Anathrèse
delme

1. Yelek, önü işlemeli bir çeşit yelek. 2. Cepken. 3. Erkeklerin çalışırken giydikleri gömlek, işlik. 4. Zıbın, kadınların, kızların korse gibi kullandığı pamuklu iç çamaşırı. 5. Önü açık kadın elbisesi. 6. Bir çeşit kadın ceketi, paltosu.


delme

1. Tarla, bahçe ve bostanların etrafını çevirmek için kullanılan, üzeri delikli, avla denilen ağaçların geçirildiği dikey çubuklar. 2. Yazın davarı açık havada yatırmak için birbirine çatılmış ağaçlardan yapılmış ağıl.


delme

Yelek.


delme İng. boring

delme (I)


delme İng. drilling

delme (II)


delme İng. piercing

Boru yapma süreçlerindeki yüksek sıcaklıklarda uygulanan, bir metal delme yöntemi.


delme İng. boring, drilling

(I) 1. madencilik, yerbilim, işleyim: a. Delgi ile araştırmalarda bulunma, delik açma. b. Maden, su, yeryağı vb. araştırmak için toprağın derinliklerine delgi salma. 2. yerbilim: Bir maden tuzu, su, yeryağı yatağını ya da bir yerin katman türlerini ortaya çıkarmak için toprağı derinlemesine delerek yapılan araştırma.


delme İng. piercing

(II) 1. madencilik: a. Başka bir yeraltı geçitine açılan geçit. b. İki yeraltı geçitini birleştiren geçit. 2. metalbilim: Boru yapma sürecinde, yüksek sıcaklıklarda uygulanan metal oyma, delik açma işlemi. 3. mekanik: Delgi ya da burguyla delik açma işlemi. 4. işleyim: Top namlularının içini oyma işlemi.


delme İng. pip

1. Civcivlerin yumurtadan çıkmak için kabuklarını delmesi. 2. Tavuklarda görülen dilaltı hastalığı. 3. disizyon.


delme

Yelek adı verilen kadın ve erkek giysisi. Kadın delmesinin yaka kısmı pullarla süslüdür. (Celiptaş *Yalvaç -Isparta; Güllüce *Gümüşhacıköy -Amasya; Saçıkara *İslahiye -Gaziantep)


delme

Yelek


delme için benzer kelimeler


delme, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'e', 'l', 'm', 'e', şeklindedir.
delme kelimesinin tersten yazılışı emled diziliminde gösterilir.