diyafram

diyafram Fr. diaphragme

a. anat. 1. Göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran ince ve geniş kas. 2. fiz. Bir ışık demetinde uçtaki ışıkları tutmak ve optik cihazlarda daha net bir görüntü elde etmek için çapı ayarlanabilir ışık geçirmez levha.


diyafram İng. diaphragm

Memelilerde, akciğerlerde gaz alış verişini kolaylaştıran, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran kas ve tendon tabakası.


diyafram İng. diaphragm

Irakgörürlerde, fotoğraf makinelerinde nesne merceği açıklığını büyütüp küçülten düzen.


diyafram İng. iris, diaphragm

Işıldakların bir takısı. Bir çerçeveye oturtularak takılan diyafram yuvarlak biçimdedir; iç tarafında birbirinin üzerine kayarak ya da birbirinin üzerinden açılarak yuvarlağın çapını büyülten ve küçülten yaprakları vardır. Bununla sahne üzerindeki aydınlatma alanı genişletilip daraltılabilir.


diyafram Osm. hicâb-ı hâciz

(biyoloji, zooloji)


diyafram Osm. hicâb

(kimya)


diyafram İng. diaphragme

Kimi ışıldaklarda, mercek düzeni içinde bulunan ve ışık niceliğini düzenlemekte kullanılan açılır kapanır mekanizma.


diyafram İng. diaphragma

anat. 1. Bölme, ayırma duvarı. 2. Memelilerde, akciğerde hava alışverişinde etkili olan, göğüs boşluğuyla karın boşluğunu ayıran, kas ve tendondan oluşan yapı, diyafragma, frenes.


diyafram İng. diaphragm

1. Memeli hayvanlarda karın boşluğunu göğüs boşluğundan ayıran, kısmen kaslı, kısmen bağ dokusu telli bir bölme, 2. Bazı örümceklerde karnı başlı-göğüsden (sefaIotoraks) ayıran enine bölme, 3. Böceklerde vücudu çeşitli boşluklara ayıran bölmeler; sırt diyaframı, karın diyaframı gibi.


diyafram için benzer kelimeler


diyafram, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'i', 'y', 'a', 'f', 'r', 'a', 'm', şeklindedir.
diyafram kelimesinin tersten yazılışı marfayid diziliminde gösterilir.