elektron

elektron Fr. électron

a. fiz. Bütün atomlarda bulunan negatif yüke sahip temel parçacık, pozitron karşıtı.


elektron İng. electron

Yükü 1,6022.10-19 Coulomb, kütlesi 9 .1096.10-28 g. olan ve atom çekirdeğinin çevresindeki erke düzeylerinde yer alan kalımlı temel parçacık.


elektron İng. electron

Hareketsiz kütlesi=9,11.10-31 kg, yükü=1,602.10-19 C, negatif elektrik yüklü atom altı tanecik. İzole cisimlerde toplanırsa statik elektrik, iletken tellerde akınca elektrik akımı oluşturur.


elektron İng. electron

Elektrik yükü ± 1,60219 x 10¯19 C; durgun kütlesi 9,1095 x 10¯31 kg olan kararlı elemanter parçacık. Elektron negatif yüklü olup, “negatron”la eş anlamlıdır.


elektron Fr. électron

(kimya)


elektron İng. electron

Sinema/TV. Bütün atomların yapısında bulunan elemansel tanecik. (Elektron, atom çekirdeğine bağlıdır ve ortadaki çekirdeğin çevresinde yer alan basamaklarda, değişik sayılarda elektronun döndüğü varsayılır. Her atomdaki basamağın sayısına ve her basamaktaki eksi yüklü elektron sayısına göre değişik kimyasal öğeler ortaya çıkar. Belirli nicelikte elektrik taşıyan elektron, bu özelliğinden dolayı elektrik akımının temel öğesidir. Elektronun çeşitli görünüşlerini elektriksel olaylarla izleriz).


elektron İng. electron

Negatif yüklü çekirdek parçacığı.


elektron için benzer kelimeler


elektron, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'l', 'e', 'k', 't', 'r', 'o', 'n', şeklindedir.
elektron kelimesinin tersten yazılışı nortkele diziliminde gösterilir.