ellik

ellik, -ği

a. hlk. 1. Eldiven. 2. Ekin biçerken sol elin parmaklarına geçirilen, eldiven biçiminde, tahtadan yapılan bir araç. 3. den. Yelken dikenlerin kullandığı, madenî yüksüğü olan meşin eldiven.


ellik

1. Eldiven, 2. Ekin biçerken sol elin parmaklarına geçirilen, eldiven şeklinde tahtadan yapılan bir araç. 3. Yemeniciler yemeni dikerken ip ellerini kesmesin diye par maklarına geçirdikleri meşin par maklık. 4. Parmak ucu.


ellik

1. Tırpanın el ile tutulan yeri. 2. Çıkrığı çeviren kolun el ile tutulan yeri. 3. El değirmeninin taşını çevirecek tahta kol. 4. Elma, armut gibi meyveleri toplamak için kullanılan bir araç. 5. Orağın ağzına, biçilen ekinleri getiren araç. 6. Biçilmiş ekinlerin desteleri.


ellik

1. Potentilla Rosaceae. 2. Geniş ve kalın yapraklı, sarı renkli, üzeri tüylü ve kabarık damarlı, ilkbaharda görülüp, yazın kaybolan bir bitki.


ellik

Kaydırak oyununda atılan büyük taş.


ellik

Sahur yemeği.


ellik

Eldiven, ellik.


ellik

1. Halk. 2. Topluluk, kalabalık. 3. Yabancılar, başkaları. 4. Karşı yandan olanlar: Ellikler düğüne gittiler.


ellik

1. Ekin biçerken elin üç parmağına geçirilen tahta araç. 2. bk.elçek.


ellik

1. Ekin biçerken parmakların orak ve ekinden korunması için sol ele geçirilen tahta parmaklık. (Yeşilköy *Gelendost -Isparta; -Amasya; Gülbayır *Niksar -Tokat) 2. [bk. ennik] 3. El orağını kullanırken sol ele geçirilen parmak uçları kesik üç parmaklı eldiven. (Kandilli *Bozüyük -Bilecik) 4. Ekini biçerken sağ ele geçirilen iki parmaklı eldiven. (Beyceğiz *Fatsa -Ordu) 5. Orakla ekin biçilirken sağ elin tüm parmaklarına geçirilen uç kısımları kıvrık ağaç parmak kalıbı. (*Gerze -Sinop; Güllüce *Gümüşhacıköy -Amasya) 5. Soba kapağını açıp kapamağa yarayan tutacak. (Sarıköy, Çanya *Beyşehir -Konya) 7. Eldiven. (*Senirkent -Isparta; -Kars)


ellik (I)

Eldiven.


ellik (II)

Hüküm sürme, beğlik.


Ellik İng. Possesion
éllik

1. Yabancı. 2. Tercüman. 3. İnsan, kişi. 4. Ev halkı, topluluk. 5. Kalabalık.


éllik

1. Hükümet makamı. 2. Genel: İstanbul'da ellik bahçelere park diyorlar. 3. Aynı elden olan, aynı yerde oturan.


ellik için benzer kelimeler


ellik, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'l', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
ellik kelimesinin tersten yazılışı kille diziliminde gösterilir.