gizemsel

gizemsel

sf. Gizemle ilgili, gizeme ilişkin, mistik: “Bunlar tabuları, dinsel yasakları ve buyrukları içeren gizemsel inanç kurumlarıdır.” -M. C. Anday.


gizemsel İng. mystic, mystical

(Yun. mystikos < myein = gözlerini yummak, kapamak) : Duyusal algılardan koparak gizem dolu iç aydınlığa erişmeye ilişkin. Bu bağlamda: 1. Her türlü özne-nesne ayrımını, ikiliğini kaldırarak birolma durumu. (Yalnızca Tanrı'yla değil, doğayla da olabilir.) 2. Tanrı'yla bir olma, birleşme, kendini Tanrı'da yaşama durumu. 3. Yüksek tinsel güçler aracılığıyle Tanrı'yı görme, Tanrı'ya erişme durumu. 4-Gizem dolu eylemler ya da ruhsal alıştırmalarla Tanrı'ya erişme yöntem ve tekniğine ilişkin. Gizlemsel Tanrıbilim ve felsefe: a. Gizemsel yaşamı kavranılır birbiçimde açıklama ve ortaya koyma. b. Tarihsel öğretiler aracılığıyle gizemsel yaşantıların az ya da çok dizgesel olarak işlenmesi (17. yüzyıl).


gizemsel için benzer kelimeler


gizemsel, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'i', 'z', 'e', 'm', 's', 'e', 'l', şeklindedir.
gizemsel kelimesinin tersten yazılışı lesmezig diziliminde gösterilir.