hidroliz

hidroliz Fr. hydrolyse

a. fiz. Bir molekülün su etkisiyle ikiye ayrılmasını sağlayan tepkime.


hidroliz İng. hydrolysis

(Yun. hydor: su; lyein: çözülmek) Su ile parçalanma; bir molekülün kovalent bağlarının su ile parçalanarak ayrılan kısımların birine H ve diğerine OH grubunun eklenmesi.


hidroliz İng. hydrolysis

1.Zayıf asit ve baz tuzlarının su ile tepkimeye girerek asit veya baz özelliği göstermesi. 2.Organik bileşiklerin su ile tepkimeye girerek parçalanmaları. 3.Hidroliz, nötralleşme tepkimelerinin zıttıdır. Hidrolizle, nişastadan glukoz, sakkarozdan glukoz ve fruktoz, yağlardan yağ asitleri ve gliserin, çeşitli tuz iyonlarından asitler, bazlar ve kompleks iyonlar meydana gelir.


hidroliz Fr. hydrolyse

(kimya)


hidroliz İng. hydrolysis

Bir molekülün kovalent bağlarının suyla parçalanarak ayrılan kısımların birine H ve diğerine OH grubunun eklenmesi, suyla parçalanma.


hidroliz İng. hydrolysis

1. Bir molekülün kovalent bağlarının su eklenmesiyle parçalanarak ayrılan kısımların birine hidrojen ve diğerine hidroksil grubunun eklenmesi. 2. Yem maddelerinin seyreltik asitler, alkaliler veya enzimlerin katalizatörlüğünde suyla reaksiyonu. Elementlerin suda kendini meydana getiren bileşiklere ayrılması.


hidroliz İng. hydrolysis

(Yun. hydor=su, lyein = erimek) Suyun hidrojen ve hidroksil grubu ile kimyasal bir madde arasında meydana gelen bir yanıtım; su etkisi ile olan parçalanma.


hidroliz için benzer kelimeler


hidroliz, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, z harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'i', 'd', 'r', 'o', 'l', 'i', 'z', şeklindedir.
hidroliz kelimesinin tersten yazılışı zilordih diziliminde gösterilir.