indirim

indirim

a. tic. Fiyatta yapılan değer düşürümü, tenzilat, iskonto: “Ankara Palas'ta kendisine dörtte üç oranında indirim yapılırdı.” -Ç. Altan.


indirim Fr. réduction

Bir kelimenin TÜM ŞEKİL (Forme pleine) denilen eksiksiz şekli yerine daha kısa bir şeklin (İNDİRİMLİ ŞEKİL, Forme réduite) geçmesi. Bu indirim türlü yollardan olabilir (bk. Düşme, Kısa ad ).


indirim İng. Reduction

Gümrük bildirmeliklerinde yer alan verginin, yasanın verdiği yetkiye dayanılarak, hükümetçe daha aşağı bir düzeye indirilmesi. (Bu terim, ödün yerine de kullanılmaktadır.)


indirim

tenkîs. ~ arancı (dilemi) : tenkîs da’vâsı.


indirim İng. discount

Mal, hizmet ve üretim faktörü fiyatının düşürülmesi.


indirim İng. discount

1. Ederlerde yapılan düşürme. 2. Tecimsel belgitleri kırarak üremleri ve belirli bazı giderleri düşüldükten sonra geri kalanını öneli gelmeden ödeme. 3. Belgitin saymaca değeri üzerinden yapılan indirim. Devlete ya da bir ortaklığa ilişkin borç belgitlerinin üzerlerinde yazılı değerleri genel satak değerinden yüksek ise aradaki fark. 4. Reklam, duyuru parasının peşin olarak ödenmesi.


indirim İng. reduction

Haddeleme işlemindeki bir geçi ya da işlem sonucu, kesit alandaki küçülme olayı.


indirim Osm. bonifikasyon

Konaklı yarışta ön dereceyi alanların, düzenleyenlerce açıklanan sayıda, zamanlarından belirli ölçüde indirim yapılarak derecelendirilmesi.


indirim için benzer kelimeler


indirim, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'n', 'd', 'i', 'r', 'i', 'm', şeklindedir.
indirim kelimesinin tersten yazılışı miridni diziliminde gösterilir.