kabuklular

kabuklular

ç. a. hay. b. Kabukları yapılarındaki kireçli tuzlar dolayısıyla sertleşmiş olan, solunum aygıtları balıklara benzeyen, çok hücreli hayvanlardan eklem bacaklılar sınıfı: Yengeç ve ıstakoz kabuklulardandır.


kabuklular İng. crustaceans

Çoğu sularda ya da sulak yerlerde yaşayan, iki çift duyargalı, solungaçlı eklembacaklılar sınıfı. (Arakonakçı türleri dolayısıyle konumuzu ilgilendiriyorlar.)


kabuklular İng. crustaceans

Eklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalına giren, başları birkaç gövde bölütleriyle birleşerek başlıgöğsü (sefalotoraks) meydana getiren, ekstremiteleri yarık ayak tipinde, çoğunluk ayrı eşeyli ve erkekleri daha ufak yapılı, gelişmelerinde başkalaşım görülen (Nauplius ve zoea larvaları), çoğu denizlerde, bazı türleri tatlı sularda ve karada yaşayan bir sınıf. Su piresi (Daphnia), deniz İstakozu (Homarus vulgaris), yengeç (Cancer pagurus), çingene yengeci (Carcinus maenas), çalpara (Portunus puber), çalı karidesi (Crangon crangon), su tespih böceği (Gammarus), siklops (Cyclops), langust (Palinurus vulgaris), asellus (Acellus) cins ve türleri iyi bilinir. Krustaseler.


kabuklular Osm. kışriye

(zooloji)


kabuklular İng. crustaceans

Eklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalına giren, başları birkaç gövde bölütüyle birleşerek başlıgöğsü (sefalotoraks) meydana getiren, ekstremiteleri yarık ayak tipinde, çoğunluk ayrı eşeyli ve erkekleri daha ufak yapılı, gelişmelerinde başkalaşım görülen, çoğu denizlerde, bazı türleri tatlı sularda ve karada yaşayan bir sınıf, krustaseler.


kabuklular İng. crustaceans

Eklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, geçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalında, başları birkaç gövde bölütleriyle birleşerek başlıgöğsü (sefalotoraks) meydana getiren, ekstremiteleri yarık ayak tipinde, çoğunlukla ayrı eşeyli ve erkekleri daha ufak yapılı, gelişmelerinde başkalaşım görülen (Nauplius ve zoea larvaları), çoğu denizlerde, kimi türleri tatlı su ve karada yaşayan, kimi türleri helmintlere ara konaklık yapan bir sınıf, krustaseler. Su piresi (Daphnia), deniz istakozu (Homarus vulgaris), yengeç (Cancer pagurus), çingene yengeci (Carcinus maenas), çalpara (Portunus puber), çalı karidesi (Crangon crangon), siklops (Cyclops), su tespih böceği (Gammarus), langust (Palinurus vulgaris), asellus (Acellus) cins ve türleri iyi bilinir.


kabuklular İng. crustacean, kışriye

(Crustacea), (Lat. crusta = kabuk),Çokgözeli hayvanlardan eklembacaklılar (Arthropoda) dalının gerçek-eklembacaklılar (Euarthropoda) alt-dalına giren bir sınıfı. Baş bir kaç gövde bölütleriyle birleşerek başlı-göğüsü (sefalotoraks) meydana getirir. Ekstremiteleri yarık ayak tipidir. Çoğunluk ayrı eşeyli ve erkekleri daha ufak yapılı olur. Gelişmede başkalaşma vardır (Nauplius ve Zoea larvaları). Çoğu denizlerde, azı tatlı su ve karada yaşar. Su piresi (Daphnia), deniz İstakozu (Homarus vulgaris), yengeç (Cancer pagurus), çingene yangeci (Cracinusmaenas), çalpara(Portunus puber), çalı karidesi (Crangon crangon), tespih böceği (Armadillidium), su tespih böceği (Gammarus), siklops (Cydops), langust (Palinurus vulgaris), asellus (Acellus) tür ve cinsleri iyi bilinirler.(bk.).


kabuklular için benzer kelimeler


kabuklular, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'b', 'u', 'k', 'l', 'u', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
kabuklular kelimesinin tersten yazılışı ralulkubak diziliminde gösterilir.