kafatassızlar

kafatassızlar İng. acraniens

(Yun. a: ..sız; kranion: kafatası; kephale: baş; chorda: iplik) Çok hücrelilerin (Metazoa), ikincil ağızlılar (Deuterostomia) filumunun, kordalılar (Chordata) alt filumunun bir dalı. Saydam, ince, uzun, balık biçiminde vücutlu, ön ve art ucu sivri olan, belirli bir baş bölgeleri bulunmayan, deri örtüsü tek katlı olan, kordaları bütün hayatları boyunca bulunan ve destek sağlayan, sırt sinir borusu sinir sistemini oluşturan, solungaç yarıkları dar ve uzun olan, yürekleri bulunmayan, ayrı eşeyli, ılık ve sıcak denizlerde kısmen kuma gömülü olarak yaşayan, batrak (Amphioxus lanceolatum) türü iyi bilinen bir dal. Cephalochorda.


kafatassızlar Fr. acraniens

(zooloji)


kafatassızlar İng. acraniens

(Acrania, anlamdaş. Cephalochorda), (Lat.a = sız. ,(Yun. kranion=kafatası,Yun. kephale=baş, Yun.chorde = iplik): Çokgözeli hayvanlardan ikincil-ağızlılar (Deuterostomia) filumunun kordalılar (Chordata) alt. filumunun bir dalı. Vücutları saydam, ince, uzun, balık biçiminde, ön ve ard ucu sivri olur. Belirli bir baş bölgeleri yoktur. Deri örtüsü tek katlıdır. Korda bütün hayat boyunca bulunur ve destek organıdır. Sırt sinir borusu sinir sistemini yapar. Solungaç yarıkları dar ve uzundur. Yürekleri yoktur. Ayrı eşeylidirler. Ilık ve sıcak denizlerde kısmen kuma gömülü olarak yaşarlar. Batrak (Amphioxus lanceolatum) türü iyi bilinir.


kafatassızlar, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'f', 'a', 't', 'a', 's', 's', 'ı', 'z', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
kafatassızlar kelimesinin tersten yazılışı ralzıssatafak diziliminde gösterilir.