kalıp

kalıp, -bı Ar. ®¥lib

a. 1. Bir şeye biçim vermeye veya eski biçimini korumaya yarayan araç: “İstenilen kalıplarda ve istenilen nüanslarda heykeller yapılabilir.” -P. Safa. 2. Biçki modeli, patron. 3. sf. Genellikle küp biçiminde yapılan: Bir kalıp peynir. İki kalıp sabun. 4. mec. Gösterişli görünüş: Kalıbına bakarsan aslan gibi. 5. mec. Biçim, durum: “Muayyen bir kalıba girecek insana benzemiyordu.” -H. E. Adıvar. 6. mec. Yenilikten uzak, özgün olmayan.


kalıp Fr. Lingotière
kalıp Fr. Mannequin
kalıp

Dört gözlü kerpiç kalıbı.

< Ar. kalıb) kalıp


kalıp Osm. kalıp

Tezgâhta ya da makinede çok sayıda parçayla çalışırken, işlerin çabuk, temiz ve aynı ölçüde biçimlendirilmesini sağlayan yardımcı düzen.


kalıp İng. template

DNA ipliğinden tamamlayıcı DNA'nın ya da RNA'nın kopyalanması gibi bir moleküle kalıplık eden diğer bir molekül.


kalıp İng. template
kalıp İng. molde

(Heykel) Bir heykelin maden ya da alçıdan dökümünü yapmak için, heykeli alçıyla kaplayarak ya da kuma bastırarak elde edilen içi boş biçim. a. bk. çoğaltma kalıbı, ölü kal ip.


kalıp İng. formula

Birçok değişkenin bir araya gelmesinden oluşan bağımsız masal. bk. değişken.


kalıp

bk. formül.


kalıp İng. schema

Sözedilen dilin belli bir deyiminin ya da belli bir türden olan bütün deyimlerinin ortak dizimsel yapısını betimlemek için kullanılan, belli bir sayıda dizimsel değişkenler ile kendini adlandıran sözedilen dil imlerine dizilim işlevini uygulamakla oluşan, dizimsel sözeden dildeki terim. || Anl. dizimsel kalıp. Krş.. önerme kalıbı, çıkarım kalıbı, sıfırlı kalıp. Örn. (…)


kalıp İng. die

Metallerin bozunum yoluyla biçimlendirmelerinde, istenilen biçimi vermek için, metalin koyulduğu ya da içinden geçirildiği sert çelik nesne.


kalıp İng. matrice, matrix, colour (ABD: color) matrix

Sinema Technicolor işleminde renkli filmlerin basımında kullanılan kalıp.


kalıp İng. template

Bir makromolekülün sentezi için kullanılan model veya örnek.


kalıp İng. matrix

basımcılık: Üzerine harflerin dizi örneği çıkarılmış küçük bakır külçe.


kalıp İng. pattern

Bir ilke ya da baskın öğe çevresinde örgütlenmiş işlevsel bütünlük ya da ortak bir tanımı bulunan çerçeve, bk. biçe, örnekçe, örüntü.


kalıp

Dize ölçüsünün bölümlerinden her biri.


kalıp

[galıp]: 1. Kerpiç yapmakta kullanılan dört gözlü ağaç kasa. (*Kemalpaşa -İzmir) [galip] : (Yenikent *Aksaray -Niğde) 2. Bıçak sapı yapımında kullanılan araç. (*Senirkent -Isparta)


Kalıp Fr. Moule

kalıp için benzer kelimeler


kalıp, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, p harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'l', 'ı', 'p', şeklindedir.
kalıp kelimesinin tersten yazılışı pılak diziliminde gösterilir.