kalsiyum

kalsiyum Fr. calcium

a. (ka'lsiyum) kim. Atom numarası 20, atom ağırlığı 40,80, yoğunluğu 1,55 olan, 845 °C'de eriyen, kireç ve alçının birleşimine giren, sarımtırak beyaz bir element (simgesi Ca).


kalsiyum, Ca İng. calcium

Bütün canlılar için temel bir element. Kemiklerin yapısına giren ve hücrelerde ikinci haberci olarak görev yapan molekül.


kalsiyum İng. calcium

Simgesi Ca, atom numarası 20, atomik kütlesi 40,08 g olan bir element. Metallurjide bazı aluminyum alaşımlarında alaşım elementi. Kurşundan bizmutun uzaklaştırılmasında, çelik imalinde oksijen giderici olarak kullanılır. Ayrıca bazı fototüplerde katot kaplama malzemesi olarak kullanılır. Doğada en çok bulunan üçüncü elementtir. Karbonatı (kireç taşı), sülfat (Jibs), florürü (floropar) halinde bulunur. 1808'de Davy tarafından elektrolizle elde edilmiştir.


kalsiyum İng. calcium

Ak renkte, yumuşak, çabuk kararan ve kireci oluşturan element. A. A. 40.08, A. S. 20, Ö.A. 1.55, E. S. 810°C.


kalsiyum Fr. calcium

(kimya)


kalsiyum İng. calcium, Ca

Kemik ve diş gelişimi için gerekli, özellikle balıklarda kemik ve pulların yapısına katılan, doğada yaygın olarak bulunan bir element.


kalsiyum İng. (İng. calcium

Bütün canlılar için diyetle alınması gereken temel bir element olup kemik ve dişlerin oluşmasında ve güçlenmesinde, plazma membran potansiyelinin sürdürülmesinde, kalbin normal çalışmasında, normal kas kasılmasında ve sinir iletisinin naklinde, kanın pıhtılaşmasında, bazı enzimlerin aktivasyonunda gerekli olan ve hücrelerde ikinci haberci olarak görev yapan, hayvan vücudunda % 1.5 oranında ve en fazla bulunan bir mineral, faktör IV, Ca.


kalsiyum için benzer kelimeler


kalsiyum, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'l', 's', 'i', 'y', 'u', 'm', şeklindedir.
kalsiyum kelimesinin tersten yazılışı muyislak diziliminde gösterilir.