kanatlılar

kanatlılar

ç. a. hay. b. Böceklerin kanatlı olanlarını içine alan alt sınıf.


kanatlılar

bk. kanatlı böcekler.


kanatlılar İng. wingled insects

Eklem bacaklı hayvanlardan, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalının, böcekler (Insecta) sınıfından, erginleri kanatlı, bazen kanatları ikincil olarak kaybolmuş, gelişmelerinde yan başkalaşım ya da tüm başkalaşım görülen bir alt sınıf. Düz kanatlılar (Orthoptera), termitler (Isoptera), tüy bitleri (Mallophaga), bitler (Siphunculata), kız böcekleri (Odonata), sinir kanatlılar (Neuroptera), pul kanatlılar (Lepidoptera), iki kanatlılar (Diptera), kın kanatlılar (Coleoptera), zar kanatlılar (Hymenoptera), hortumlu böcekler (Rhynchota) gibi takımları vardır.


kanatlılar İng. wingled insects

(Pterygota), (Yun. pteryx = kanat) Eklembacaklı hayvanlardan gerçek-eklembacaklılar (Euarthropoda) alt-dalının böcekler (İnsecta) sınıfının blr alt-sınıfı. Ergin halde kanatlıdırlar. Bazen kanatlar, ikincil olarak, kaybolmuş olabilir. Gelişmeleri yarı-ya da tüm-başkalaşma iledir. Düzkanatlılar (Orthoptera), termitler (İsoptera), tüybitleri (Mallophaga), bitler (Siphunculata), kız-böcekleri (Odonata), sinirkanatlılar (Neuroptera), pul-kanatlılar (Lepidoptera), ikikanatlılar (Diptera), pireler (Siphonaptera), kınkanatlılar (Coleoptera), zarkanatlılar (Hymenoptera), hortumlu-böcekler (Rhynchota) gibi takımları içine alır.


kanatlılar için benzer kelimeler


kanatlılar, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'n', 'a', 't', 'l', 'ı', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
kanatlılar kelimesinin tersten yazılışı ralıltanak diziliminde gösterilir.