kapsül

kapsül Fr. capsule

a. 1. Şişe kapağı. 2. Ateşli silahlarda horozun veya iğnenin çarpmasıyla ateş alan, bir tür özel barutla dolu, küçük, yuvarlak metal parça. 3. Oyuncak tabancalarda kullanılan, şerit biçiminde iki kâğıt tabaka arasına konmuş patlayıcı madde. 4. Laboratuvarlarda kullanılan yarım küre biçimindeki kap. 5. Raflı mobilyalarda rafları taşımak için yan tablalara açılan deliklere çakılan ortası delik ve silindir biçimli metal veya plastik araç. 6. Oturma mobilyalarının, masa, sehpa vb. eşyaların ayaklarının altına çakılan, genellikle üç tırnaklı veya ortadan çivili, tepesi bombeli, kalın sacdan pres yapılarak elde edilen araç. 7. bit. b. Bazı bitkilerde tohumları içinde taşıyan kuru kabuk. 8. hay. b. Bir organı veya yapıyı çevreleyen kese biçiminde zar. 9. tıp Bazı ilaçların, kolay yutulmak üzere içine konulduğu, ilacın yapısını etkilemeyen jelatinden kap.


kapsül

Mermilerin boş kovanları.


kapsül İng. capsule

Bir organı, hücreyi, bakteriyi ya da bir yapıyı çevreleyen kese şeklindeki bir kılıf.


kapsül İng. capsule

1.Uçucu maddelerin saklanması için bir kap. 2.Eczacılıkta ilacın bulunduğu, jelatin gibi suda çözülebilir kap.


kapsül Osm. mahfaza

(biyoloji botanik kimya)


kapsül İng. capsule

Bakterilerin en dışını örten şeker ve/veya şeker asidi polimerlerinden oluşan yapı.


kapsül İng. capsule

1. İlaçların istenmeyen tat ve kokularının önlenmesi amacıyla silindirik biçimde hazırlanan, tek veya iç içe geçebilen iki kısımdan oluşmuş jelatin kap. Kapsüller mide asidinden etkilenmemeleri için bağırsak kaplamalı veya enzimlerden etkilenmemeleri için keratin kaplamalı olarak da hazırlanabilirler. 2. Sitoplazmik zar tarafından oluşturulan, polisakkarite benzer yapıda, çoğu kez fagositozdan korunmada etkili ve dolayısıyla bakterinin patojenitesini artıran, bakteriyi kuru hava koşulları, litik enzimler gibi dış etkenlerden de koruyan bir oluşum. 3. Gıda ve yem maddelerinin rutubetini saptamada kullanılan, ağzı geniş, dip kısmı dar, cam veya porselenden yapılmış kap.


kapsül İng. capsule

(Lat. capsula=küçük kutu) Bir organı ya da yapıyı çevreleyen kese biçiminde bir zar. Kemik ve kıkırdak gözelerinin içinde bulundukları boşlukları astarlayan ve göze-arası maddesinden yapılmış olan bir kılıf.


kapsül için benzer kelimeler


kapsül, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'p', 's', 'ü', 'l', şeklindedir.
kapsül kelimesinin tersten yazılışı lüspak diziliminde gösterilir.