karbondioksit

karbondioksit, -di Fr. carbondioxyde

a. kim. Renksiz, kokusuz, yoğunluğu 152,0 °C'de ve 36 atmosfer basıncında kolayca sıvılaşan ekşimsi tatta bir gaz (CO2).


karbondioksit İng. carbon dioxide

Kimyasal formülü CO2 olan kutupsuz, renksiz, kokusuz, suda az çözünen, sulu ortamda kolayca karbonik asit oluşturan bir gaz.


karbondioksit İng. carbondioxide

Formülü CO2 olan , 78.5 °C’de süblimleşen, karbon bileşiklerinin tam yanması sonucu fermentasyon işlemlerinde ve metal karbonatlarının mineral asitler ile muamelesi sonucu elde edilen, asidik, oldukça inert, renksiz, kokusuz, tatsız, havadan 1.5 kez daha yoğun bir gaz. Yüksek oluşum ısısına sahip olduğu için oldukça kararlı bir bileşik olan karbondioksit, 0 °C’de 34 atm, 20 °C’de 56 atm basınç altında sıvılaştırılarak karbondioksit karı (kuru buz) üretiminde ve yangın söndürücü olarak kullanılır.


karbondioksit İng. carbondioxide

Karbonun oksidasyonuyla oluşan kokusuz ve renksiz bir gaz. Karbondioksit, dokularda oluşur ve akciğerlerden atılır. CO2 ve karbonatlar, vücuttaki doku ve sıvılarda nötraliteyi devam ettirmeyi sağlar.


karbondioksit için benzer kelimeler


karbondioksit, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'b', 'o', 'n', 'd', 'i', 'o', 'k', 's', 'i', 't', şeklindedir.
karbondioksit kelimesinin tersten yazılışı tiskoidnobrak diziliminde gösterilir.