kargagiller

kargagiller

ç. a. bit. b. Kuşlar sınıfının, ötücü kuşlar takımından, örnek hayvanı karga olan kuşlar familyası.


kargagiller İng. crows

Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımından, yaklaşık 200 kadar türü olan, iri yapılı, kaide kısmı kıllı, kuvvetli ve kalın bir gagaya sahip, büyük ve kuvvetli ayakları olan, toplu hâlde yaşayan ve bazı türleri göçücü olan bir familya. Alakarga (Garrulus glandarius), saksağan (Pica pica), ekin kargası (Corvus frugilegus), kuzgun (C.corax), leş kargası (C.cornix), kızıl gagalı dağ kargası (Pyrrhocorax pyrrhocorax) en iyi bilinen türleridir.


kargagiller Fr. corvidés

(zooloji)


kargagiller İng. crows

(Corvidae), (Lat. corvus = karga) Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının öz-ötücüler (Oscines) üst-familyasından bir familyası. İri yapılı kuşlar olup dipleri kıllı olan kuvvetli ve kalın bir gagaları, büyük ve kuvvetli ayakları vardır. Toplu halde yaşarlar. Bazıları göçücüdür. 200 kadar türü vardır. Kara karga (Corvus corax), leş kargası (C. cornix), ekin kargası (C. frugilegus), kestane kargası (Garrulus glandarius), küçük karga (Coloeus monedula), köknar kargası (Nucifraga caryocatactes), sarı-gagalı dağ kargası (Pyrrhocorax graculus), kırmızı-gagalı dağ kargası (P. pyrrhocorax), saksağan (Pica pica) türleri iyi bilinir.


kargagiller, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'g', 'a', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
kargagiller kelimesinin tersten yazılışı relligagrak diziliminde gösterilir.