karşılaştırma derecesi

karşılaştırma derecesi

a. Daha, çok, fazla, ziyade vb. kelimelerle kavramların karşılaştırılıp üst derecede gösterilmesi: Ondan daha güzel çocuk görmedim. Bu iş senden fazla beni üzüyor.


karşılaştırma derecesi İng. comparative

Daha, çok, fazla, ziyade gibi sözcüklerle kavramların karşılaştırılıp üst derecede gösterilmesi: Ondan daha güzel çocuk görmedim; Daha uygun fiyat bulunmaz; Ali'den daha çalışkan öğrenci yok; Bu iş senden fazla beni üzüyor; Oğlundan ziyade kızını düşünür vb.


karşılaştırma derecesi İng. comparative

Sıfatlarda ve zarflarda birbiri ile yapılan karşılaştırmaların nitelik ve nicelik bakımından eşitlik, üstünlük ve en üstünlük derecelerinde olması. Karşılaştırma derecesi, sıfat ve zarfların önüne getirilen gibi, kadar, denli, daha, çok, ziyade, fazla, en, pek gibi kelimelerle karşılanır: Arı kadar çalışkan bir oğlunuz var. Ayşe, Nazlı'dan daha düzenli bir kızdır. Sen bu işi onlardan daha iyi başarabilirsin. Kardeşin burada benden çok yoruluyor. Verdiğin emek bundan fazla gelir getirmez. Arkadaşların en yaşlısı toplantıya başkanlık edebilir. Funda pek uslu bir çocuktur vb. Karşılaştırma derecesi; eşitlik, üstünlük ve en üstünlük olmak üzere üçe ayrılır. bk. karşılaştırma sıfatı, karşılaştırma zarfı.


karşılaştırma derecesi için benzer kelimeler


karşılaştırma derecesi, 22 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'ş', 'ı', 'l', 'a', 'ş', 't', 'ı', 'r', 'm', 'a', ' ', 'd', 'e', 'r', 'e', 'c', 'e', 's', 'i', şeklindedir.
karşılaştırma derecesi kelimesinin tersten yazılışı isecered amrıtşalışrak diziliminde gösterilir.