karşıtilgin

karşıtilgin

102. İmsel şekillerde karşıtilgin kenarlara homolog kenarlar denir. ABC ve abc üçgenleri (şekil: 68, 69) imsel üçgenler olduklarına göre, eğer ab kenarı AB kenarının yarısı ise ac ve cb kenarları da aynı şekilde AC ve CB kenarlarının yarısıdırlar; bundan başka bu iki üçgende karışıtilgin olan açılar eşittirler. ABCDE ve abcde (şekil: 66, 67) imsel poligonlarda karışıtilgin olan AB ve ab kenarlarının oranı, BC ve bc kenarlarının oranına eşittir. Bu iki poligonda homolog olan diğer kenarlar için de böyledir. Bundan başka A açısı a açısına: B açısı b açısına ve karışıtilgin olan diğer açılar da birbirlerine eşittirler,


karşıtilgin

103. Bir tablo ile onun çekilmiş fotoğrafi imsel şekillerdir. Fotoğrafi tablonun boyutlarını küçültürse de tablonun çizgileri ile fotoğrafinin çizgileri arasında hiç degişmiyen aynı oran vardır.Açılar ise eşit kalırlar.


karşıtilgin, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'ş', 'ı', 't', 'i', 'l', 'g', 'i', 'n', şeklindedir.
karşıtilgin kelimesinin tersten yazılışı niglitışrak diziliminde gösterilir.