kiriş

kiriş

a. 1. Bazı telli müzik araçlarında kullanılan, hayvan bağırsaklarından yapılan tel. 2. Ok atılan yayın iki ucu arasındaki esnek bağ. 3. anat. Kasların uçlarında bulunan, kasları kemiklere ve başka organlara bağlayan beyazımsı kordon, tendon. 4. mat. Bir eğrinin iki noktasını birleştiren doğru parçası. 5. mim. Yapılarda dört köşe kalın keresteden, demirden veya betonarmeden yapılmış yatay destek parçası.


kiriş Fr. Tendon
kiriş Fr. Corde
kiriş

1. Pırasa. 2. Taşlar arasında biten bir çeşit ot.


kiriş

Kalın, gelişmiş kavak ve söğüt ağacı için kullanılır (Kaman)


kiriş İng. tendon

Bir kasın hareket edebilen yapılarla bağlanmasını sağlayan beyaz, parlak ve telli bir bağ. Tendon.


kiriş İng. beam, rafter

(Mimarlık) Döşeme ve tavan tahtalarının üzerine çakıldığı, iki karşılıklı duvar arasına kılıcına konulmuş kereste ya da demir çubuk. a. bk. taban kirişi, kiriş yuvası.


kiriş İng. bracing

Kasalı gitarlarda kasanın sağlam ve dengeli durabilmesi, sesin doğru ve gür çıkabilmesi için ses tahtası içerisine yapıştırılan tahta çubuklar.


kiriş İng. chord

Bir eğri ya da yüzey üzerindeki iki noktayı birleştiren doğru parçası.


kiriş İng. chord

Herhangi bir eğri veya yüzeyin iki noktasını birleştiren doğru parçası. (...)


kiriş İng. beam, girder
kiriş Osm. veter

(biyoloji)


kiriş Osm. veter

(matematik)


kiriş Osm. putrel

yapıcılık: Döşeme tahtalarını mıhlamak üzere kılıçlama yerleştirilen dört köşe kalın keresteden, yanayı demir ya da beton-demir karışımı yatay destek.

I) Bıçak sapı delmekte kullanılan araç. (*Senirkent -Isparta)

II) 1. Kayıklarda seren direğine bağlanan ip. (Yenice *Gelendost -Isparta;) 2. Bağırsaktan yapılan ip. (*Güdül -Ankara) 3. Hallaçların yün atmakta kullandıkları aracın iki ucuna gerilmiş hayvan bağırsağından ip. (*Yalvaç -Isparta; Alefsi, Köseli *Eynesil -Giresun; *Bor -Niğde; Doğanbey -Konya)

III) Çatı, dam ve katlarda kullanılan kalın ağaç. (Yukarıtırtar *Yalvaç -Isparta; Erenköy, Seydali, İnönü -Eskişehir; Derekuşculu *Görele -Giresun; Baykara *Selim -Kars; Yeşilyurt *Haymana -Ankara; Yenikent *Aksaray -Niğde)


kiriş İng. tendon

(karşılık: tendon), (Lat. tendere = germek): Bir kasın hareket edebilen yapılarla bağlanmasını sağlayan ak, parlak, telli bir iplik.


Kiriş Osm. Kiriş

kiriş için benzer kelimeler


kiriş, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, ş harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'i', 'r', 'i', 'ş', şeklindedir.
kiriş kelimesinin tersten yazılışı şirik diziliminde gösterilir.