kirpik

kirpik, -ği

a. 1. Göz kapağının kenarındaki kıllar veya bu kıllardan her biri: “Demirin tozu ve pası dev işçilerin kirpiklerine yağar, gözlerine dolardı.” -L. Tekin. 2. bit. b. ve hay. b. Tüy gibi, küçük ve ince uzantı veya uzantılar.


kirpik Fr. Cil
kirpik İng. cilium

1. Birçok ökaryot hücrelerin yüzeyinden dışarı uzamış mikrotüpçüklerden oluşan yapı. Düzenli çarpmaları ile serbest yaşayan bir hücrelilerin hareketine yarar ya da sabit hücrelerde hücre yüzeyinden materyal akışını sağlar. Çok hücreli organizmalarda birçok organların iç geçit yerlerini astarlayan silli epitelleri teşkil eder. Sil. 2. Göz kirpiği; göz kapağında bulunan kıllar.


kirpik Osm. hedeb

(biyoloji)


kirpik Lat. cilium

1. Bazı tek hücreli hayvansal organizmaların üzerindeki titrek tüy benzeri organel. 2. Bazı epitel hücreler üzerindeki tüy biçiminde ince uzantılar, sil, silyum.


kirpik İng. cilia

(karşılık: sil), (Lat. cilium = gözkapağı) 1. göz kirpiği, 2. Titreme ve kırbaçlama hareketi yapabilen ve birçok gözelerin üzerinde rastlanan tüy biçimindeki yapılar. Birgözelilerde ve küçük çokgözeli hayvanlarda yer değiştirme ile görevlidir.


kirpik için benzer kelimeler


kirpik, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'i', 'r', 'p', 'i', 'k', şeklindedir.
kirpik kelimesinin tersten yazılışı kiprik diziliminde gösterilir.