nişasta

nişasta Far. niş¥ste

a. (nişa'sta) Tahıl tanelerinden, mercimek, bezelye vb. bakla türleri veya patates gibi birtakım yumrulardan özel yöntemlerle çıkarılan una benzer bir madde: Buğday nişastası. Mısır nişastası. Patates nişastası. Pirinç nişastası.


nişasta İng. starch

Bitkilerde depo maddesi olarak meydana getirilen polisakkarit, (C6H10O5).


nişasta İng. starch

(C6 H10 O5)x; bitkilerce üretilen, ak renkli bir karbonhidrat. (Besin ve başka işleyim dallarında yaygın olarak kullanılır.)


nişasta İng. starch

Kaba formülü (C6H10O5)n olan, amiloz ve amilopektin kısımlarından oluşmuş, bitkiler tarafından üretilen, saf halde beyaz, amorf toz şeklinde olan soğuk suda, alkol ve eterde çözünmeyip, sıcak suda kısmen çözünen, patlayıcı yapımında, indikatör olarak ve tekstil endüstrisinde kullanılan, metabolik fonksiyonlarda glikojene dönüşerek karaciğerde depolanan, destrin ve glukoza hidroliz olan polisakkarit veya karbohidrat polimeri.


nişasta Fr. amidon

(kimya)


nişasta İng. starch

Bitkilerde depo maddesi olarak meydana getirilen polisakkarit.


nişasta İng. starch

Alfa-glikozidik zincir biçiminde oluşan, hidroliz olduğunda yalnızca glikoz veren, bitki hücrelerinde bulunan ve özellikle, yumrularda ve tohum endosperminin başlıca kısmını oluşturan, beyaz, kokusuz, tatsız, granül veya toz durumda depo polisakkarit.


nişasta İng. starch

Bitkilerde meydana gelen bir karbohidrat; (C6 H10 O5) n.


nişasta için benzer kelimeler


nişasta, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, n harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'n', 'i', 'ş', 'a', 's', 't', 'a', şeklindedir.
nişasta kelimesinin tersten yazılışı atsaşin diziliminde gösterilir.