sitrik asit

sitrik asit, -di Fr. acide citrique

a. kim. Birçok meyve ve sebzede serbest durumda veya potasyum, kalsiyum tuzu olarak bulunan, hafifçe mayalanmış limon suyunun kaynar durumdaki kalsiyum karbonatla işlenmesinden elde edilen asit, limon asidi, limon tozu, limon tuzu.


sitrik asit İng. citric acid

Akonitaz enzimi ile izositrata dönüştürülen, trikarboksilik asit devrinin bir komponenti olan portakal ve greyfurta ekşi tat veren, altı karbonlu trikarboksilik asit.


sitrik asit İng. citric acid

Formülü HO-C(COOH)(CH2COOH)2, mol kütlesi 192,1 g, e.n. 153 °C (bozunma) olan, meyve sularında bulunan, suda çözünen, analizlerde reaktif olarak kullanılan, ilaçlara ve sodalı içeceklere ilave edilen karbohidratların vücutta yanması sırasında ürün olarak oluşan,renksiz kristaller halinde bir asit.


sitrik asit İng. citric acid

1. Pek çok meyvede bulunan, suda çözünen bir organik asit. 2. Asitlendirici, lezzet verici ve antioksidan etkileri olan bir gıda katkı maddesi. 3. Glikozun aerobik oksidasyonunun gerçekleştiği sitrik asit siklusunun önemli ara maddesi.


sitrik asit için benzer kelimeler


sitrik asit, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'i', 't', 'r', 'i', 'k', ' ', 'a', 's', 'i', 't', şeklindedir.
sitrik asit kelimesinin tersten yazılışı tisa kirtis diziliminde gösterilir.