talyum

talyum Fr. thallium

a. (ta'lyum, l ince okunur) kim. Atom numarası 81, atom ağırlığı 204,39, yoğunluğu 11,85 olan, 303 °C'de eriyen, fizik özellikleri bakımından kurşuna çok yaklaşan, tuzları ve bileşikleri zehirli bir element (simgesi Tl).


talyum İng. Thallium

Simgesi Tl, atom numarası 8, atom kütlesi 204,37g, e.n. 303 °C ve III A grubu elementi olan nitrik asitte çözünen, havada yüksetgenerek koruyucu oksit tabakası oluşturan, alaşım yapımında kullanılan, tuzları zehirli ve bileşiklerinde yükseltgenme basamağı 1 (bazen 3) olan, böcek öldürücü yapımında kullanılan nispeten ağır bir metal.


talyum Fr. thallium

(kimya)


talyum İng. thallium

Sıçanlar için hazırlanmış tuzak yemi veya besinlerinin, özellikle kedi veya köpekler tarafından yenilmesiyle zehirlenmeler oluşturan, tüm hayvanlar için son derece zehirli olan pıhtılaşmayı engelleyerek etkisini oluşturan, TI sembolüyle bilinen atom numarası 81 ve atom ağırlığı 204.39 olan kimyasal bir madde.


talyum için benzer kelimeler


talyum, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'a', 'l', 'y', 'u', 'm', şeklindedir.
talyum kelimesinin tersten yazılışı muylat diziliminde gösterilir.