uyarlamak

uyarlamak

(-i, -e) 1. Birbirine herhangi bir bakımdan uyar duruma getirmek, intibak ettirmek. 2. Edebî eserleri, sinema, tiyatro, radyo ve televizyonun teknik imkânlarına uygun duruma getirmek, adapte etmek. 3. Bir yabancı eseri, kişi ve yer adlarını değiştirerek yerli bir eser durumuna getirmek, adapte etmek.


uyarlamak İng. adapt
uyarlamak İng. customize
uyarlamak İng. adapt

1. Tiyatro için hazırlanmış bir yabancı oyunu, yerel koşullar ve özellikler göz önüne alınarak uygun biçimde kendi diline çevirmek, çıkartmalar ve eklemeler yapmak, örnek : Molière'in Scapin'in Dolapları adlı oyununun Ayyar Hamza olarak uyarlanması. 2. Bir romanı ya da öyküyü sahne için yeniden derleme, düzenleme. Örnek : Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanının oyun yapılması gibi.


uyarlamak Osm. Takviye etmek

Bir kelimeye uyak olacak başka kelime getirmek (UYAKLI, Mukaffa, Rimé; UYAKLI NESİR, Seçili nesir).


uyarlamak Fr. Adapter

Başka dilden bir edebiyat eserini yerli renk ve âdetlere uygun gelecek surette az çok değiştirerek çevirmek (UYARLAMA, Adaptation ; UYARLANMIŞ, Adapté; UYARLAYICI, Adapteur).


uyarlamak İng. adapt

Yabancı bir tiyatro yapıtını yerli dile çevirirken, kişileri, olayları, töreleri yöreselleştirmek. Yabancı yapıtı yöresel havaya uygun biçimde yerleştirme.


uyarlamak için benzer kelimeler


uyarlamak, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, u harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'u', 'y', 'a', 'r', 'l', 'a', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
uyarlamak kelimesinin tersten yazılışı kamalrayu diziliminde gösterilir.