uyma

uyma

a. Uymak işi, intibak, riayet, tebaiyet, tevafuk: “Bu karşılaştıklarına uyma yeteneği, en çok kocasıyla ilişkilerinde görünüyordu.” -N. Cumalı.


uyma İng. Adaptation

1. Gözün, görme alanının ışıklılık ya da renk koşullarına alışması. 2. Bu alışmanın sonunda varılan durum. Işıklılığın birkaç cd/m² ‘den çok ya da büyüklüğün yüzde birinden az olmasına göre aydınlığa uyma (alışma) ya da karanlığa uyma (alışma)-dan söz edilir. bk. gündüz görmesi, gece görmesi.


uyma İng. adaptation

Canlıların korunmak için örgenlerinde, işlevlerinde ve davranış biçimlerinde değişiklikler yaparak içinde bulundukları doğal koşullara uymaları.


uyma

riâyet.


uyma Osm. intibak

(zooloji)


uyma İng. adjustment

Organizma ile çevre arasında tepki uyandıracak herhangi bir uyarım değişikliğinin baş göstermediği denge durumu.


uyma İng. adaptation

Uyum.


uyma, uyarlama İng. adaptation

1. genel uygulayım: a. Bir araç ya da aygıtın düzenli, verimli çalışmasını sağlayan öğeler arasındaki alışma, uyum. b. Bu alışmayı sağlayan işlemlerin tümü. 2. aydınlatma, fizik: Gözün, görme alanının ışıklılık ya da renk koşullarına alışması; bu alışma sonucunda varılan durum.


uyma İng. adaptation

Bir hayvan ya da bitkinin, içinde yaşadığı ortamın koşullarına daha iyi uymasıyle ilgili değişmeler.


uyma İng. adaptation

(karşılık.adaptasyon) (Lât.ad=yönelme gösteren ön ek Lat. aptare=uymak): Bir organizmanın çevresindeki şartlarda yaşayabilmesi için kendini değiştirmesi


Uyma, Uyarlama Osm. İntibak

uyma için benzer kelimeler


uyma, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, u harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'u', 'y', 'm', 'a', şeklindedir.
uyma kelimesinin tersten yazılışı amyu diziliminde gösterilir.