yeni gerçekçilik
a. Eşyanın gerçeğini ışık ve gölgeden yoksun keskin çizgilerle vermeyi amaç edinen resim anlayışı.
yeni gerçekçilik İng. new realism
Çağımızda Cambridge'de doğan İngiliz felsefe akımı; kurucusu: G. E. Moore. //Yeni gerçekçilik her şeyi tinle açıklayan idealist fizikötesinin geniş etkisine karşı yeniden bir tepki ile başlamış, özellikle Yeni Hegelcilikle, savaşmıştır. Doğayı temel olarak gören yeni gerçekçiler, felsefe sorunlarını doğa bilimlerinin yöntemi olan çözümleme ile incelemek isterler. Felsefe dizgeleri bir yana bırakılır; mantık, bilgi öğretisi, dirimbilim ve fizik, felsefenin başlıca konuları olur. Temsilcileri: G. E. Moore, B. Russell, Whitehead, S. Alexander, Broad, C. L. Morgan. Yeni olguculuğa yakın olan bir başka yeni gerçekçiler öbeğinin önderliğini de A. J. Ayer yürütüyor.
yeni gerçekçilik İng. neo-realism
(Resim) 1920 yıllarında Alman dışavurumculuk akımına karşı bir tepki olarak doğan ve eşyanın gerçeğini ışık-gölgeden yoksun keskin çizgilerle vermeyi amaç edinen resim anlayışı. a. bk. gerçekçilik, doğacılık.
yeni gerçekçilik Fr. Néo réalisme
Gerçekçilik çığırının yeniden canlanma hareketi.
yeni gerçekçilik İng. neo-realism
Gerçekçilik akımına yeni bir soluk verip onu canlandırmayı erek edinen akım.
Yeni Gerçekçilik İng. neo-realism
Sinema İtalya'da İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru ortaya çıkıp, savaştan sonra büyük bir gelişme gösteren sinema akımı. Bu akımın temelleri Fransız gerçekçilik ve doğalcılık okuluna, SSCB'deki Sinema-Göz kuramına ve gerçekçilik akımına, İngiliz belgesel sinemasına, İtalyan yazınındaki doğruculuk (verismo) akımına kadar çeşitli etkilere dayanır. Başlıca özellikleri şunlardır: Toplumsal sorunlara önem vermek, ulusal yaşamı büyük bir dürüstlükle, insancıl bir tutumla yansıtmak, bu sorunları kendi doğal çevresinde ele alıp incelemek; dar bütçeli, en küçük çevirim takımıyla çalışmak; özenci oyunculara büyük yer vermek; dramatik yapıyı, yaşamın doğal akışına uydurmak; yapmacıksız, yalın bir anlatımdan yararlanmak; sinema hilelerinden, ustalık gösterilerinden kaçınmak; oyunculara kendi yaşayışlarını canlandırmakta büyük özgürlük tanımak; konuşmaların önemli bölümünü oyuncuların kendisinin bulmasını sağlamak; siyah-beyaz filmden yararlanmak. Bu akım, sinemaya yeni başlayan ya da yapıma yeniden dönen ufak ülkelerde, bağımsızlığına yeni kavuşan ülkelerde büyük etki yaptı. Her ülke (ABD, Japonya, Hindistan, İspanya, Latin Amerika ülkeleri) Yeni Gerçekçiliği kendine özgü biçimde değerlendirdi.
yeni gerçekçilik için benzer kelimeler
yeni gerçekçilik, 16 karakter ile yazılır. Ayrıca,
y harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'y', 'e', 'n', 'i', ' ', 'g', 'e', 'r', 'ç', 'e', 'k', 'ç', 'i', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
yeni gerçekçilik kelimesinin tersten yazılışı kiliçkeçreg iney diziliminde gösterilir.