bozulma

bozulma

a. Bozulmak işi: “Evvelce pek meşhurken artık sesinin bozulmaya başladığı, inhitat zamanlarına geldiği söylenirdi.” -A. Ş. Hisar.


bozulma Fr. Altération
bozulma İng. breakdown
bozulma İng. corruption
bozulma

bk. verim kaybı


bozulma

bk. çarpıklık


bozulma

infisâh (bk. dağılma).


bozulma İng. distortion
bozulma İng. distorsion

Isıl işlem ya da dönüşüm sonucu, bir metalin boyutsal olarak küçülme ya da büyümesi olayı.


bozulma İng. 1. sound distortion, distortion, 2. scrambling

Sinema/TV. 1. Seslendirme ya da yayın dizgesinde, ses dalgasının uğradığı istenmeyen değişikliklerden dolayı, alınan ses ile yayınlanan ses arasındaki her türlü başkalık. TV. 2. Bir radyo-televizyon yayınının alınışında, yararlı ime binen zararlı bir imin, ses ya da resmi etkilemesi durumu.


bozulma

bk. film bozulması.


bozulma İng. distortion

1. elektrik: Başka bir alanın etkisiyle, bir elektrik ya da manyetik alanın bozulması. 2. fizik: Yayılma sırasında bir ses dalgasının bozulması. 3. metalbilim: Isıl işlem ya da dönüşüm sonucunda bir metalde görülen küçülme, büyüme vb. boyutsal değişim.


bozulma İng. spoilage, degradation

Gıda maddelerinin gerek üretim hatası ve gerekse depolama koşullarının uygun olmaması nedeniyle fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerinin tüketime engel olacak biçimde değişmesi, degradasyon.


bozulma için benzer kelimeler


bozulma, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'o', 'z', 'u', 'l', 'm', 'a', şeklindedir.
bozulma kelimesinin tersten yazılışı amluzob diziliminde gösterilir.