duyarlık

duyarlık, -ğı

a. 1. Duyarlılık: “Hastalıklı duyarlığıyla geçmiş bir dönemin yazarıydı o!” -N. Cumalı. 2. Zayıf bir etkiye karşı, tepki gösterebilme yeteneği: Gözün aşırı duyarlığı. 3. sin. ve TV Bir duyar katın ışıktan etkilenme yeteneği.


duyarlık Fr. Sensibilité
duyarlık Fr. Esthésie
duyarlık İng. precision

1. Bir niceliği gösteren sayısal bir veride, anlamlı sayamak sayısına göre belirlenen ve verinin kesinliğini belirten özellik, bk. çifte duyarlı sayı. 2. Bilgi erişimde, erişilen anlamlı belge sayısının toplam erişilen belge sayısına oranı.


duyarlık İng. sensitivity
duyarlık İng. sensibility

1. Duyular yolu ile algılama yetisi; duyu izlenimlerini alma yeteneği. 2. (Kant'ta) Görüler sağlayan yeti; insanda bilgiyi sağlayan, bilgiyi oluşturan iki yetiden (duyarlık ve anlık) biri. // Duyarlık ile nesneler bize verilir, anlık ile bu nesneler üzerinde düşünülür ve kavramlar oluşturulur.


duyarlık İng. sensitivity

1. Bir uyarıma. karşılık, alınabilen tepkinin uyarıma oranı ile ölçülen nitelik. 2. Bir telsiz alıcısının, alınan dalgalara karşılık verebilme ölçüsü.


duyarlık İng. sensitivity

Göz, fotoğraf plağı, ışıkgöze (fotosellül) gibi alıcıların ışık ışınlarından ya da elektro - mağnetik dalgalardan etkilenme özelliği.


duyarlık İng. sensitivity

1. Bir etkiye, uyarıya zaman ya da büyüklük bakımından verilen yanıt oranı. 2-Çözümsel kimyada, kullanılan ayıraçla nitel ya da nicel olarak saptanabilecek en düşük nicelikteki özdek. 3. Aygıtların belli büyüklükteki değişiklikleri saptayabilme sınırı.


duyarlık Osm. hassâsiyet

(biyoloji)


duyarlık Osm. hassâsiyet

(zooloji)


duyarlık Fr. sensibilité d'une balance

(terazinin -ı) (fizik)


duyarlık İng. sensibility, sensitivity

Belirli bir yönde ya da genel olarak duyumları ve duyguları algılayabilme yeteneği.


duyarlık İng. sensibility, sensitivity, film sensitivity, speed, emulsion speed, film speed, exposure index

Sinema Bir duyarkatın ışıktan etkilenme, ışık etkisiyle gizli görüntü oluşturma yeteneğini anlatan genel terim.


duyarlık İng. sensitivity

1. genel uygulayım: Bir patlayıcı özdeğin, çarpma, sürtme, sıcaklık yükselmesi gibi uyarmalar karşısında gösterdiği tepki. 2. fizik: Göz, fotoğraf plağı, ışıkgözü gibi alıcıların ışık ışınlarından ya da elektromanyetik dalgalardan etkileme özelliği. 3. fotoğrafçılık: Bir fotoğraf katının ışın, ışık etkisiyle gizli ya da görünür görüntü verebilme hızı. 4. radyo: Bir radyoelektrik alıcısının az ya da çok düşük sinyalleri yeterli bir biçimde alabilmesi.


duyarlık İng. sensitivity

Bir ölçme aracının ölçüm konusuna ilişkin ayrımcıkları saptama yeteneği, bk. duygunluk.


duyarlık İng. sensibility

Duygu alabilme ve uyartılara cevap verebilme yeteneği.


duyarlık için benzer kelimeler


duyarlık, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'u', 'y', 'a', 'r', 'l', 'ı', 'k', şeklindedir.
duyarlık kelimesinin tersten yazılışı kılrayud diziliminde gösterilir.