kale
a. 1. tar. Düşmanın gelmesi beklenilen yollar üzerinde, askerî önem taşıyan şehirlerde, geçit ve dar boğazlarda güvenliği sağlamak için yapılan kalın duvarlı, burçlu, mazgallı yapı, kermen: Onu kalenin yanındaki küçük mezarlığa, bir zeytin ağacının yanına gömdüler. -Halikarnas Balıkçısı. 2. Satranç tahtasının dört köşesine dikilen, tahtanın bir tarafından diğer tarafına kadar düz olarak boş hanelerde gidebilen kale biçiminde taş. 3. mec. Genellikle bir düşüncenin savunulduğu, sürdürüldüğü yer. 4. sp. Takımla oynanan bazı top oyunlarında topun sokulmasına çalışılan yer.
kale
Sincap.
< Ar. kal'a) kalekale İng. goal
Ayaktopu oyununda oyuncuların topu içine sokmaya çalıştıkları, 2,44 m. yükseklikte birbirine koşut iki dikey direk ile bunların üzerine bindirilmiş 7,32 m. uzunluğundaki yatay bir direkle sınırlanmış, arka ve yan yüzeyleri ağla kapatılmış oylum.
kale Alm. Festung, Fort
(Mimarlık) Halk ile askerin düşman saldırısına karşı sığındıkları, kalın ve yüksek duvarlarla çevrili yapı. a. bk. kale bedeni, hisar, kale korkuluğu, mazgal, içkale, mazgal siperi.
kale İng. citadel
Eski çağlarda, insanların ve askerlerin, içine kapanıp yağıya karşı direnmeleri için kurulan yüksek ve kalın duvarlı, kuleli, burçlu ve mazgallı büyük yapı.
kale İng. Fort
Düşmanın gelmesi beklenebilen yollar üzerinde, askeri önem taşıyan kentlerde, geçit ve darboğazlarda güvenliği sağlamak için yapılan kalın duvarlı, burçlu, mazgallı yapı.
I) 1. Kalkerli arazide kazma ile açılan büyük oyuk. (inönü -Eskişehir) 2. Cezaevlerinde mahkumların gezinme yeri. (*Yalvaç -Isparta)II) Matbaacılıkta kalıpların üzerinde hazırlandığı ince demir. (*Aksaray -Niğde)III) Düğün ve eğlencelerde ateş edilen erek. (Gökmenler, Çatak, Gedikli, Kızılağaç *Saimbeyli -Adana)Kale
öz. a. (ka'le) 1. Antalya iline bağlı ilçelerden biri. 2. Denizli iline bağlı ilçelerden biri. 3. Malatya iline bağlı ilçelerden biri.
Kale
Artvin ili, Borçka ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Kale
Gümüşhane ili, Kale bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Kale
Hatay ili, Uluçınar bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Kale
Kahramanmaraş ili, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Kale
Karabük ili, Yenice ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Kale
Manisa ili, Adala bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Kale
Rize ili, Çamlıhemşin ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Kale
Sivas ili, Altınyayla ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
kale için benzer kelimeler
kale, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca,
k harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'k', 'a', 'l', 'e', şeklindedir.
kale kelimesinin tersten yazılışı elak diziliminde gösterilir.