kalori

kalori Fr. calorie

a. (l ince okunur) 1. fiz. Normal atmosfer basıncında, ısınma ısısı 15 °C'lik suyunkine eşit olan bir cismin, bir gramının sıcaklığını 10 °C yükseltmek için gerekli ısı miktarına eşit olan ısı birimi, ısın. 2. Besinlerin, dokular içinde yanarak vücudun sıcaklık ve enerjisini sağlama değerlerini gösteren ölçü: “Dimağ ve beden cevherlerini döken çocukları hesaplı bir kalori ile beslemek lazımdı.” -C. Uçuk.


kalori İng. calorie

Bir kilogram suyun sıcaklığını bir derece artırmak için gerekli ısı miktarı; bir büyük kalori ya da kilokalori, bin küçük kaloriye eşit ısı.


kalori İng. calorie

14,5 °C'daki bir gram suyun sıcaklığını 1 °C yükseltmek için gerekli ısı miktarı. Kalori c.g.s. birim sistemindeki ısı birimidir. 1 cal= 4,18 joule.


kalori

bk. ısın.


kalori İng. calory

1. Normal atmosfer basıncında, ısınma ısısı 15° C'lik suyunkine eşit olan bir cismin, bir gramının sıcaklığını 1° C yükseltmek için gerekli ısı miktarına eşit olan ısı birimi, ısın. 2. Besinlerin, dokular içinde yanarak vücudun sıcaklık ve enerjisini sağlama değerlerini gösteren ölçü.


kalori İng. (İng. calorie

Bir atmosfer basınçta, bir gram damıtık suyun sıcaklığını 14.5 oC' den 15.5 oC' ye çıkarmak için gerekli olan ısı enerjisi miktarı, gram kalori, küçük kalori, kal.


kalori İng. calorie

(anlamdaş. ısın), (Lat. calere = ısınmak) Bir kilogram suyun 1° C ısınması için gerekli olan ısı niceliği; buna kilogram kalori ya da büyük kalori denir ve KK işareti ile gösterilir. Bir büyük kalori 1000 küçük kaloriye eşittir.


kalori için benzer kelimeler


kalori, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'l', 'o', 'r', 'i', şeklindedir.
kalori kelimesinin tersten yazılışı irolak diziliminde gösterilir.