kararma

kararma

a. 1. Kararmak işi: “Hava kararmaya yüz tutunca, içine bir daralma geliyor çocuğun.” -A. Kulin. 2. sin. ve TV Görüntülerin gittikçe kararıp görünmez duruma geçmesine dayanan bir noktalama çeşidi.


kararma İng. fade out

(görüntü için)


kararma İng. blackening

Kara renge bürünme; ışık alan fotoğraf plağının gittikçe koyulaşması.


kararma İng. tarnish

Hava ile temas sonucu metal veya mineral yüzeyinde oluşan (genellikle oksit veya sülfür) farklı renkli film. Örneğin havadaki kükürtdioksit veya kükürt bileşikleri ile temas sonucu gümüş ve altın yüzeyinde oluşan gri-siyah sülfür filmi.


kararma İng. tarnishing

Yükseltgenme ya da öteki tepkimeler sonucu, metal yüzeyi, istenmeyen bileşiklerin ince örtüleri ile lekelenmesi olayı.


kararma İng. fade out, fade-in black

Sinema 1. Bir çekimin, aydınlıktan başlayıp gittikçe karanlıklaşarak görüntülerinin yitmesine dayanan noktalama çeşidi. Açılmanın karşıtı. TV. 2. Aynı sonucun televizyonda sağlananı.


kararma İng. 1- blackening, 2- tarnishing, 3- fade out, fade-in back

1. gökbilim: Işık alan fotoğraf plağının gittikçe koyulaşması. 2. metalbilim: Metal yüzeyin, yükseltgenme ya da öteki tepkimeler sonucu, istenmeyen bileşiklerin ince örtüleriyle lekelenmesi olayı. 3. sinema: Bir çekimin, aydınlıktan başlayıp gittikçe karanlıklaşarak görüntülerinin yitmesine dayanan noktalama türü.


kararma İng. Extinction

Ucaylanma mikroskobu altında döndürüldüğünde, anizotrop bir kristalin Nikoller haçlanınca, girişim olayları dolayısıyle dört kez kararması. (Bu kararma, oküler kılları ile mineralin belirli bir kristalyazar yönünün arasındaki açı 0° ve 90° ya da bunun tam yarısı olduğu durumlarda ortaya çıkarsa, bu kararmaya doğru kararma -sönme-, açı başka değerde ise eğri kararma -sönme- denir.)


kararma için benzer kelimeler


kararma, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'a', 'r', 'm', 'a', şeklindedir.
kararma kelimesinin tersten yazılışı amrarak diziliminde gösterilir.