karşılaştırma

karşılaştırma

a. Kişi ve nesnelerin benzer veya aynı yanlarını incelemek için kıyaslama, mukayese.


karşılaştırma İng. benchmark
karşılaştırma İng. collation
karşılaştırma İng. verification of a writing

Parmak izi, el yazısı, imza ya da mühürün kendinin olmadığını ileri süren kişiye, parmak bastırma, yazı yazdırma ya da mühürünü bastırma ve eski izlerle yenilerinin bir bilirkişi aracıyle karşılaştırılmasını ve gerçeğin ortaya çıkmasını sağlama.


karşılaştırma İng. comparison

İki veya daha çok sayıdaki dilin birbirine benzeyen ve benzemeyen yanlarını ortaya koymak üzere yapılan karşılaştırma. Dil akrabalıklarının ortaya konmasında bu türlü çalışmaların önemli etkisi olmuştur.


karşılaştırma

Kopya edilmiş yazma ile aslının karşılaştırılması ve bu işlemin kitabın zahriye ya da hatimesine kaydedilmesi.


karşılaştırma Osm. mukayese

(matematik)


karşılaştırma

Azerbaycan Türkçesi: müğayisä; Türkmen Türkçesi: deneşdirme; Gagauz Türkçesi: yaraştırmak ~karşılaştırmak; Özbek Türkçesi: qiyaslş ~ muqoyasa; Uygur Türkçesi: selişturuş; Tatar Türkçesi: çağıştıru;Başkurt Türkçesi: sağıştırıw; Kmk: teňleşdiriw ~ tutuşduruw; Krç.-Malk.: teňleşdiriw;Nogay Türkçesi: teňlestîriiw ~ salıstıruw; Kazak Türkçesi: sahstıruw ~ salıstırma; Kırgız Türkçesi: salıştıruu;Alt:: tündeştirü; Hakas Türkçesi: tinnestîrgenî tinnestîrîg; Tuva Türkçesi: tennelge; Şor Türkçesi: *tenneştirig soon sözteri; Rusça: sopostavleniye ~ sravneniye; ~


karşılaştırma Osm. tıbak, tekâfü

Aykırılıkları, birbirini güçlendirecek biçimde kullanma. Ör. Duhterin tezviç eden mader hem ağlar, hem güler.


karşılaştırma için benzer kelimeler


karşılaştırma, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'ş', 'ı', 'l', 'a', 'ş', 't', 'ı', 'r', 'm', 'a', şeklindedir.
karşılaştırma kelimesinin tersten yazılışı amrıtşalışrak diziliminde gösterilir.