kaynaşma

kaynaşma

a. 1. Kaynaşmak işi: “Atmosfer karşılıklı anlayış ve kaynaşma atmosferi idi.” -H. Taner. 2. Kalabalığın çok olduğu bir yerde kıpırdanma, hareketlilik: “Don Luis bir iki rakam daha saymaya hazırlanmıştı ki kahvenin camı arkasından görünen sokakta ani bir kaynaşma oldu.” -N. Hikmet. 3. Huzursuzluk: “Bir gulgule, bir haykırışma, bir kaynaşmadır koptu.” -N. F. Kısakürek.


kaynaşma

Gözde kaşıntı yapan hastalık.


kaynaşma Osm. imtizaç, ittihat
kaynaşma İng. contraction

Ayrı hecelerdeki iki ünlünün bir tek ünlüde veya birden çok hecedeki seslerin tek hecede toplanması olayı. Bu olay daha çok kelime birleşmelerinde görülür: gidemedim (< kēt-e umadum), sekiz on > seksen, dokuz on > doksan, cumartesi (< cuma ertesi), niçin (< ne için), neyse (< ne ise), her neyse (< her ne ise), nasıl (< ne asıl), neylersin (< ne eylersin), ayol (< ay oğul), güllaç (< güllü aş), sütlaç (< sütlü aş), yirmi (< yigirmi), doğurmak > dBormak, yapurgak > yaprak, geleceğim > gelcem vb.


kaynaşma

bk. birleşme


kaynaşma İng. coalescence

İki ya da daha çok sıvı damlasının, yüzey gerilimlerini yenecek denli birbirlerine yaklaşarak, tek bir damla oluşturmaları.


kaynaşma İng. fusion

İki metalin, birlikte eriyerek kaynaşmaları olayı.


kaynaşma İng. rapport

Özellikle ölçerci-denek, öğretmen-öğrenci, sağaltmacı-sağaltılan arasında gelişen güven ve yakınlık duyguları.


kaynaşma

Azerbaycan Türkçesi: gaynaşma ~ afrikat; Türkmen Türkçesi: birleşme; Gagauz Türkçesi: kauşmak;Özbek Türkçesi: ixçamlaşiş; Uygur Türkçesi: kirişiş ~ tavuşlarnin qoşulup qelişi; Tatar Türkçesi: quşılu;Başkurt Türkçesi: tartılıw; Kmk: tartılıw; Krç.-Malk.: tartılıw; Nogay Türkçesi: tartıluw ~kıskartıluw; Kazak Türkçesi: kirigüw ~ kirige birigüw; Kırgız Türkçesi: kıskarıp birigüü; Alt::kıskartıları ~ biriktire tartıları; Hakas Türkçesi: pîrîktîre tartılganı ~ tartılıs; Tuva Türkçesi: kı'zırlıışkm; Şor Türkçesi: tartılış; Rusça: styajeniye


kaynaşma İng. fusion

metalbilim: İki metalin birlikte eriyerek karışması olayı.


kaynaşma için benzer kelimeler


kaynaşma, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'y', 'n', 'a', 'ş', 'm', 'a', şeklindedir.
kaynaşma kelimesinin tersten yazılışı amşanyak diziliminde gösterilir.